Foto: F64

Valsts kontrole (VK) pēc pārbaudes Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP) konstatējusi vairākas nepilnības, tostarp padomes darbinieku transporta un sakaru kompensāciju izmaksā, kā arī nepietiekamā uzraudzībā pār sabiedriskajiem medijiem – Latvijas Radio (LR) un Latvijas Televīziju (LTV), liecina VK revīzijas ziņojums.

VK norāda, ka revīzijā ietvertajās pārskata daļās nav atklātas būtiskas neatbilstības, bet ir konstatēta tiesību aktu prasību neievērošana, kā arī dažādas nepilnības finanšu vadībā un uzraudzībā pār LR un LTV piešķirtajām valsts dotācijām.

Saskaņā ar revīzijas ziņojumu NEPLP bija piešķirti 80 tūkstoši latu iepriekš paredzamu pasākumu finansēšanai. Tomēr padome nav nodrošinājusi pietiekamu uzraudzību pār 38,2 tūkstošiem latu no piešķirtās naudas, kas paredzēta ekspertu pakalpojumiem sabiedriskā medija koncepcijas izstrādē.

VK konstatējusi, ka NEPLP kopumā noslēgusi 20 pakalpojumu līgumu ar dažādiem uzņēmumiem, kuru kopējā vērtība ir 38,2 tūkstoši latu. Taču, saņemot ekspertu pakalpojumus, netika nodrošināta to nodoto darbu oriģinālu uzskaite un saglabāšana, lai gan jau pērn padome apstiprināja pieņemšanas-nodošanas aktus par ekspertu darbu saņemšanu.

Tāpat padome nav uzrādījusi nodevumus bez dokumenta autora nosaukuma un datuma, tādējādi revīzijas laikā nav gūta pārliecība, ka šādus darbus ir veicis konkrētais līguma izpildītājs. Turklāt nodoto darbu nosaukumi nesakrita ar pieņemšanas-nodošanas aktiem un ir uzrādīti vairāki identiski nodoti darbi dažādiem līgumu izpildītājiem, savukārt par septiņiem nodotajiem darbiem informācija vispār netika sniegta. VK norāda, ka šādi nav iespējams gūt pārliecību par darbu kvalitāti.

Lai novērstu šīs nepilnības, Valsts kontrole NEPLP iesaka izstrādāt kritērijus pakalpojumu izpildītāju izvēlei un izstrādāt metodes līgumcenas noteikšanai, kā arī kārtību par nodoto darbu uzskaiti un uzglabāšanu.

VK arī secinājusi, ka padomes locekļi, neievērojot likuma prasības, atlīdzinājuši padomes pārstāvju taksometra izdevumus 69 latu apmērā, kā arī kompensējuši izmaksas par interneta pieslēgumu padomes locekļu dzīvesvietā 693 latu vērtībā. Tādējādi notikusi nelietderīga rīcība ar valsts naudu.

Revīzijas ziņojumā ieteikts padomei noteikt uzraudzības pasākumus, lai šādi izdevumi turpmāk netiktu atlīdzināti.

VK ziņojumā arī konstatējusi, ka NEPLP kā LR un LTV pārraugošā iestāde nav nodrošinājusi abu mediju efektīvu pārvaldību, kā dēļ rodas risks par šo uzņēmumu darbības attīstību ilgtermiņā.

Padome nav izstrādājusi kārtību, kā tiek organizēta valsts kapitāldaļu pārvalde abos uzņēmumos, kā arī nav nodrošināta radio un televīzijas darbības stratēģijas izstrāde, tostarp abiem medijiem nav noteikti sasniedzamie mērķi saimnieciskās darbības rādītājos.

Pašlaik NEPLP uzraudzība pār LR un LTV ir vērsta uz operatīvās darbības izvērtējumu, jo padomes revīzijas komisijas pārbauda tikai abu mediju naudas plūsmu. Tāpat padome neprasa un neizstrādā abu mediju kapitālieguldījumu plānus.

Valsts kontrole NEPLP arī pārmet, ka tā ir apstiprinājusi LR un LTV sabiedriskā pasūtījuma plānus 2012.gadam, kas ir sagatavoti neatbilstoši padomes tiesību aktā apstiprinātajai formai.

Tāpat padome, apstiprinot pērnā gada sabiedriskā pasūtījuma izpildi, nav izvērtējusi iemeslus, kāpēc reālo darbu izpildes vērtība ir mazāka par plānoto. Tādējādi radusies 1,15 miljonu latu starpība. Padomes tiesību akti neparedz uzraudzības pasākumus, lai gūtu pārliecību, vai radio un televīzijas līdzekļi izlietoti paredzētajiem mērķiem.

Tāpat padome nav nodrošinājusi valsts piešķirto papildu dotāciju līdzekļu efektīvu izlietojumu radio un televīzijai, jo nav izlietoti papildu līdzekļi 1,25 miljonu latu apmērā.

VK konstatējusi, ka LR, slēdzot vairākus piegādes līgumus, nevis tos apvienojot pēc būtības, nav veicinājis likuma prasībām atbilstošu iepirkumu plānošanu, kā dēļ ir risks, ka pakalpojuma cena noteikta, neizvēloties izdevīgāko piedāvājumu. Savukārt LTV, veicot iepirkumu par programmatūru "iScala 2.2. apkalpošanu", nav ievērojusi iepirkumu veikšanas kārtību un izdarījusi grozījumus iepirkuma nolikumā, nevis pārtraukusi iepriekš izsludināto iepirkumu.

Lai nodrošinātu efektīvu LTV un LR attīstību, Valsts kontrole NEPLP iesaka izstrādāt kārtību, kā organizēt abu uzņēmumu valsts kapitāldaļu pārvaldību, noteikt ilgtermiņa attīstības mērķus un rādītājus to izvērtēšanai.

Savukārt, lai nodrošinātu piešķirtās budžeta dotācijas izlietojuma caurredzamību, padomei jāpilnveido tiesību akti, nosakot, ka LR un LTV pārskatos par sabiedriskā pasūtījuma plānošanas un izpildes pamatprincipiem jānorāda informācija par piešķirtās un izlietotās dotācijas apmēru, tostarp sadalījumā pa izdevumu posteņiem. Padomei jāizvērtē un jāsaskaņo LR un LTV investīciju plāni, kā arī jāveic uzraudzība, lai abu uzņēmumu iepirkumu procedūras tiktu veiktas atbilstoši likuma prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!