Šogad aprit 90 gadi kopš 1923. gadā dibināts Šlīteres dabas piemineklis, vēlāk pārdēvēts par dabas rezervātu, tagad – nacionālo parku. Slīteres nacionālais parks atrodas mežainajā Kurzemes pussalas ziemeļu daļā, tā ir zeme starp Dižjūru un Mazjūru, kā saka šīs puses cilvēki. Lai arī aizsargājamās dabas teritorijas nosaukumi un platība laika gaitā mainījušies, teritorijas kodols Šlīteres Zilo kalnu pakājē bauda valsts aizsardzību jau nepilnu gadsimtu.

Lai atzīmētu un svinētu jubileju, pasākumi, kas veltīti svarīgajai gadskārtai notiek visu gadu. Tīmeklī un drukātajā presē izsludināts fotokonkurss "Slīteres nacionālajam parkam 90 gadi", kuru noslēgs labāko fotogrāfiju izstāde rudenī Latvijas Dabas muzejā. Jau pagājusi pavasara talka teiksmainajā Dāvidpļavā un Slīteres ceļotāju dienas vasaras sākumā ar daudzveidīgo nesteidzīga tūrisma piedāvājumu, pulcējot Dundagas novadā tur pat divus tūkstošus dabas draugu. Klajā laists Slīteres Nacionālā parka ziņu jubilejas numurs, Slīteres bākā skatāma jubilejai veltīta Dundagas mākslas skolas audzēkņu radošos darbu izstāde.

27. jūlija vakarā pie Šlīteres bākas notiks Slīteres unikālajai kukaiņu faunai veltīts pasākums "Slīteres kukaiņu nakts". Oktobra sākumā notiks Slīteres nacionālajam parkam veltīts seminārs tā dabas un kultūrvēstures pētniekiem, sargātājiem un atbalstītājiem, lai runātu par padarīto un iezīmētu nākamās desmitgades vīziju.

Vasaras gaitā tiks atklāti jaunierīkotie un atjaunotie dabas infrastruktūras objekti - Pēterezera dabas taka, Slīteres dabas taka, Kolkasraga priežu dabas taka ar putnu novērošanas torni, kā arī nelieli automašīnu stāvlaukumi pie dabas objektiem piekrastes ciemos.

Uzziņai

Šlīteres dabas piemineklis dibināts 1923. gadā 1100 hektāru platībā kā aizsargājams dabas krāšņums, lai saudzētu tādus retus augus kā parasto īvi un Baltijas efeju, kā arī saglabātu platlapju mežu Šlīteres Zilo kalnu kraujā un daudzveidīgos mežus un purvus tās pakājē. Kopš 2000. gada teritorijas nosaukums ir Slīteres nacionālais parks, tā platība ir 26490 ha, ietverot 16360 ha sauszemes un 10130 ha jūras teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!