Foto: LETA
Reformu partijas (RP) biedrs, izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis nekandidēs uz partijas valdes priekšsēdētāja amatu, viņš atsauca savu kandidatūru un aicināja biedrus atdot savas balsis sestdien gaidāmajā Reformu partijas kongresā par RP Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Edmundu Demiteru kā nākamo valdes priekšsēdētāju, portālu "Delfi" informēja partija.

Dombrovskis piektdien par savu lēmumu informēja Reformu partijas Rīgas nodaļas biedrus.

"Reformu partija šobrīd ir vienīgā alternatīva tiem vēlētājiem, kas vēlas balsot par Latvijas attīstību, par valsts ekonomikas izaugsmi, jaunajām un labāk apmaksātajām darba vietām un mūsu bērnu labākām nākotnes izredzēm," uzrunājot biedrus, teica Dombrovskis.

"Tieši šo iemeslu dēļ nākamajam partijas valdes priekšsēdētājam būs jāveltī daudz pūļu partijas stiprināšanai un strukturēšanai. Mums ir divu gadu darba pieredze valdībā, ir izdarīti zināmi secinājumi, uzsisti daži puni. Ar pārliecību varu teikt, ka mēs esam tie, kas konsekventi turējušies pie saviem vēlētajiem dotajiem solījumiem, esam virzījuši pieteiktās reformas un arī panākuši daudzas izmaiņas, lai arī izjutām stipru pretestību. Iesāktais ir jāturpina," uzsvēra Dombrovskis.

"Kopā ar Edmundu un kolēģiem esam pragmātiski izvērtējuši mūsu darba prioritātes. Darbs izglītības un zinātnes ministra amatā, ikdienā risinot četru milzīgu un nozīmīgu nozaru problēmas, nav vienkāršs. Tuvākajā laikā man būs jāiegulda visi spēki lai cīnītos par papildu finansējumu pedagogu un sporta skolu treneru algām un par finansējumu mācību līdzekļu iegādei. Ir jāstrādā, lai stiprinātu profesionālo izglītību un celtu augstākās izglītības kvalitāti. Zinātnes jomā ir iesākti ārkārtīgi apjomīgi un ambiciozi darbi – zinātnes institūtu izvērtējums un arī iestāšanās par papildu finansējumu zinātniekiem. Jau pēc pirmajām sarunām ar Finanšu ministriju ir skaidrs, ka cīņa par papildus naudu nozarei nepavisam nebūs viegla," savu lēmumu skaidroja ministrs.

"Jāņem arī vērā, ka visi mūsu budžeta pieprasījumi jau tagad no partneru puses tiek pretstatīti Reformu partijas virzītajam un likumā ierakstītajam iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazinājumam. Pedagogi tiek konfrontēti ar visiem pārējiem strādājošajiem, ar ekonomikas attīstību," teica Dombrovskis.

"Lai nodrošinātu izglītības un zinātnes nozares interešu pilnvērtīgu aizstāvību šādos apstākļos, tam ir jāveltī 200% laika un pūļu. Tik pat laika un darba ir nepieciešams lai stiprinātu partijas organizāciju un nodrošinātu labi organizētu komandas darbu. Tāpēc esmu nolēmis atsaukt savu kandidatūru un aicinu biedrus, balsojot par partijas valdes priekšsēdētāju, savas balsis atdot par manu kolēģi un pēcteci frakcijas vadītāja amatā – Edmundu Demiteru. Viņa pragmātiskais un konstruktīvais darbs frakcijas vadībā apliecina Edmunda vadītāja spējās. Esmu pārliecināts, ka kopā ar pārējiem maniem kolēģiem ministriem, partijas valdi un frakciju, Edmunda vadībā būs izveidota saliedēta un spēcīga komanda. Mūsu frakcija parlamentā ir partijas virzošais spēks, tāpēc pavisam loģiski, ka arī partijā Edmunds uzņemas vadību, apvieno visus partijas spēkus un sasniedz labāko rezultātu," viņš uzsvēra.

Jau ziņots, ka Reformu partijā piektdien turpinās turpināsies diskusijas par to, kuram no četriem priekšsēdētāja amata kandidātiem sestdien notiekošajā kongresā varētu uzticēt partijas vadību; lielākās izredzes iegūt šo amatu ir pašreizējam RP Saeimas frakcijas vadītājam Edmundam Demiteram.

Partijas nodaļu apvienības uz priekšsēža amatu, kuru atstās RP dibinātājs Valdis Zatlers, izvirzījušas arī Liepājas domnieku Jāni Vilnīti, Saeimas deputātu Romualdu Ražuku, kā arī izglītības un zinātnes ministru Vjačeslavu Dombrovski, kuru kā savu pēcteci vēlas redzēt arī Zatlers. Divas dienas pirms kongresa vēl nebija zināms, kurš kuram par labu atsauks kandidatūru, un sarunas par to turpināsies piektdien. Ražuks savu kandidatūru neplāno atsaukt, jo viņu ir izvirzījušas Zemgales un Vidzemes nodaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!