Foto: LETA
Piektdien, 12.jūlijā, Jaunpiebalgā notikusi piebaldzēnu, draugu un labvēļu kopā sanākšana, atzīmējot Jaunpiebalgas Svētā Toma baznīcas restaurācijas darbu pabeigšanu un dievnama 140 gadu jubileju.

Svinības atklāja Vīlandes Svētā Paula baznīcas kora uzstāšanās, pēc kuras notika pateicības dievkalpojums arhibīskapa Jāņa Vanaga un mācītāja Intara Jonīša vadībā.

Jaunpiebalgas Svētā Toma baznīca ir Valsts nozīmes kultūras piemineklis. Dievnams celts laikā no 1801. līdz 1804. gadam, bet vēlāk ticis pārbūvēts un paplašināts pēc arhitekta Matiasa fon Holsta projekta. Baznīca lepojas ar vācu firmas "G. F. Šteinmeijers" 1914. gadā uzstādītajām ērģelēm, kā arī ozolkokā grieztu altāri un kanceli, un lielajām lustrām. Šī ir ne tikai viena no lielākajām un skaistākajām luterāņu lauku baznīcām, bet arī retajām, kura saglabājusies gandrīz nemainīta sākotnējā veidolā. 19. gadsimta beigās baznīcā ērģeļu spēles mākslā vingrinājies komponists Emīls Dārziņš.

Pie baznīcas atrodas tēlnieka Kārļa Zāles veidotais piemineklis Pirmā pasaules kara laikā un Brīvās cīņās (1914 – 1920) kritušajiem draudzes locekļiem.

Laikā no 2009. līdz  2013. gadam baznīca un piemineklis pilnībā restaurēti par ziedotāju līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!