Foto: LETA

"Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) ir pārtraukusi sarunas ar ugunsgrēkā cietušās Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas ģenerāluzņēmēju pilnsabiedrību "SBRE" par ugunsgrēka seku likvidēšanas apmaksu 220 900 latu apmērā no valsts līdzekļiem. Ugunsgrēka sekas būs jānovērš par būvnieku vai apdrošinātāju naudu, portālu "Delfi" informēja VNĪ. Savukārt "SBRE" uzsver, ka nav atbildīga par ugunsgrēku un neko nemaksāšot.

VNĪ ir informējusi "SBRE", ka atbilstoši noslēgtajam līgumam ugunsgrēka seku likvidēšana būs jāapmaksā "SBRE" vai apdrošinātājiem. Līdz ar to VNĪ pašlaik nav pamata apmaksāt ugunsgrēka seku likvidēšanu.

Ņemot vērā no ekspertiem saņemto sākotnējo informāciju, VNĪ ir secinājusi, ka ugunsgrēks aizsācies būvobjekta teritorijā, kas uz rekonstrukcijas laiku saskaņā ar parakstīto līgumu bija nodots "SBRE" atbildībā. Tāpēc nolemts pārtraukt sarunu procedūru.

VNĪ un "SBRE" noslēgtais Rīgas pils rekonstrukcijas un restaurācijas līgums paredz, ka par būvobjektu pilnībā atbild "SBRE", tādējādi ugunsnelaimes gadījumā būvuzņēmējs ir atbildīgs par tās seku likvidēšanu, uzsver VNĪ.

VNĪ ir uzdevusi "SBRE" Rīgas pils glābšanas un ugunsgrēka seku likvidēšanas darbus turpināt pēc iepriekš saskaņotā plāna un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas norādījumiem. Saskaņā ar plānu pagaidu jumta konstrukciju izbūvi plānots pabeigt līdz augusta sākumam.

Pašlaik nav zināms precīzs galīgā ugunsgrēka cēloņu ekspertīzes slēdziena sagatavošanas termiņš. Taču, neatkarīgi no ekspertu galīgā slēdziena, "SBRE" būs iespēja vērsties pie apdrošināšanas sabiedrībām, lai segtu Rīgas pils glābšanas un ugunsgrēka seku likvidēšanas izmaksas.

Latvijas Būvinženieru savienības neatkarīgas būvekspertīzes rezultāti par ugunsgrēka un tā dzēšanas darbu rezultātā nodarītajiem bojājumiem un zaudējumiem būs zināmi augusta beigās.

Savukārt pilnsabiedrība "SBRE" kategoriski norobežojas no atbildības par ugunsgrēka izcelšanos Rīgas pilī un ar dokumentiem un faktiem apliecina, ka ugunsgrēks izcēlās telpās, kurās būvniekam nebija piekļuves, kā arī vairākas stundas pēc tam, kad objekta uzraudzība oficiāli tika nodota militārajai policijai. Diemžēl sarunās ar VAS 'Valsts nekustamie īpašumi" nav panākta konstruktīva vienošanās par samaksas kārtību par ugunsgrēka seku likvidēšanas darbu apmaksu. Neraugoties uz to, pašlaik būvuzņēmējs turpina ugunsgrēka seku novēršanas darbus, teikts paziņojumā medijiem.

Tāpat būvuzņērmējs ir vērsies VNĪ ar oficiālu vēstuli, kurā paudis gatavību pārtraukt ugunsgrēka seku novēršanas darbus, kamēr netiks panākta skaidra vienošanās par to darbu apmaksu. Ņemot vērā pēdējo dienu sliktos laika apstākļus un apzinoties, kādu kaitējumu nokrišņi var nodarīt kultūras mantojumam, SBRE pagaidām turpina neatliekamākos darbus.

"SBRE vēlas uzsvērt, ka precīzu ugunsgrēka cēloni un ugunsgrēka vaininiekus būs iespējams konstatēt pēc rūpīgas izmeklēšanas, ko veic atbildīgās iestādes. Kamēr nav saņemts skaidrs un nepārprotams izmeklējošo iestāžu atzinums, publiska vainīgo meklēšana ir bezatbildīga. Izsakām cerību, ka VNĪ ar šādu paziņojumu palīdzību necenšas izvairīties no atbildības par notikušo," teikts uzņēmuma paziņojumā.

Jau ziņots, ka 20.jūnija vakarā Rīgas pilī izcēlās ugunsgrēks, ko izdevās likvidēt tikai pēc 16 stundām. Kopējā pils degšanas platība bija 3200 kvadrātmetru - izdega jumta konstrukcijas un bēniņu telpa 2400 kvadrātmetru platībā, 4.stāvā izdega 600 kvadrātmetru platībā, bet 3.stāvā - 200 kvadrātmetru platībā. Postošais ugunsgrēks Rīgas pilī nopietnākos zaudējumus nodarījis pašai pilij, nevis tajā esošajiem muzeju krājumiem, turklāt visus postījumus varēs redzēt un apzināt vēl pēc mēnešiem. Par ugunsgrēka iemesliem sākts kriminālprocess, bet tā  izcelšanās iemesli vēl nav zināmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!