Foto: F64

Valsts prezidents Andris Bērziņš nākamnedēļ tiksies ar biedrības "Latvijas attīstībai" vadītāju ekspremjeru Einaru Repši, liecina prezidenta darba kārtība.

Tikšanās notiks pēc Repšes iniciatīvas, lai pārrunātu priekšlikumus un iespējas, kā uzlabot valsts pārvaldības sistēmu un uzņēmējdarbības vidi, teikts prezidenta darba kārtībā.

Repše norādīja, ka gan biedrība, gan arī pēc prezidenta iniciatīvas izveidotā ekspertu grupa strādā pie līdzīgām idejām valsts pārvaldes sistēmas maiņai. Turklāt šīs jomas ekspertu neesot daudz, tāpēc daļa no tiem strādāja gan prezidenta ekspertu grupā, "gan pie mums", piebilda Repše.

Ar prezidentu paredzēts pārrunāt šos priekšlikumus, kā tos virzīt tālāk un palielināt varbūtību, lai tie tiktu īstenoti. Taujāts, kā turpmāk jānotiek darbam pie šiem ierosinājumiem, Repše skaidroja, ka detalizēti šos jautājumu varēs komentēt pēc tikšanās. Pēc viņa domām, ekspertiem būs jāturpina strādāt pie šī jautājuma un tad šie priekšlikumi būs jāīsteno. Repše uzsvēra, ka sistēmā jāmeklē "klupšanas akmeņi un kļūdas", kuras jāizlabo.

Atbildot uz jautājumu, vai prezidents uzreiz piekrita tikties, lai pārrunātu šo jautājumu, Repše atbildēja, ka prezidents ir ļoti atsaucīgs idejām, kas saistītas ar valsts pārvaldes darba uzlabošanu.

Tikšanās paredzēta 23.jūlijā Melngalvju namā no plkst.8.30 līdz 9.30.

Pirms diviem gadiem Valsts prezidents Bērziņš pieteica nepieciešamību sākt diskusijas konkrētu priekšlikumu izstrādei pārvaldības modeļa pilnveidei un tika izveidota ekspertu darba grupa.

Šā gada rudenī minētā ekspertu grupa pārvaldības pilnveidei nāks klajā ar ziņojumu, kas piedāvās pilnveidot attiecības starp valsts varas atzariem. Valsts prezidents ir ieinteresēts konstitucionālajā reformā izpildvaras stiprināšanā, lai tiktu panākts efektīvāks izpildvaras darbs - stabilāka valdība un lielāka premjera atbildība.

Kā ziņots, biedrība "Latvijas attīstībai" plāno pārtapt politiskā partijā un startēt 2014.gadā plānotajās 12.Saeimas vēlēšanās, kā arī neizslēdz iespēju piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

"Latvijas attīstībai" par savu prioritāti izvirzījusi uzņēmīguma veicināšanu un valsts pārvaldes modeļa maiņu. Pēc biedrības pārstāvju domām, valdībai ir jāstrādā kā vienotai un atbildīgai komandai, tāpēc Ministru prezidentam jābūt plašākām pilnvarām valdības veidošanā, kā arī iespējai sasaukt jaunas Saeimas vēlēšanas, ja parlamenta darbība kļūst "nekonstruktīva un valstij būtiski lēmumi iestieg politiskos ķīviņos".

Biedrības "Latvijas attīstībai" izstrādātajos priekšlikumos paredzēts mainīt Valsts prezidenta ievēlēšanas kārtību, nosakot, ka ievēlēšanai nepieciešamas vismaz divas trešdaļas Saeimas deputātu balsu vai parlamenta un pašvaldību deleģētu pārstāvju balsu vairākums, ja deputāti prezidentu ievēlēt nespēj.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!