Foto: AFP/Scanpix
Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienests uzaicinājis Latvijas, Igaunijas un Polijas veterinārijas dienestu vadītājus pirmdien, 29.jūlijā, apspriest problēmas saistībā ar Āfrikas cūku mēra izplatību reģionā un pārrunāt iespējamo turpmāko sadarbību slimības izplatības novēršanā. Kaimiņvalstu kolēģi tiks iepazīstināti ar pasākumiem, ko Lietuva jau veic Baltkrievijas pierobežā.

Šonedēļ Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta direktors Jons Miļus iesniedza Zemkopības ministrijai priekšlikumu noteikt gar robežu desmit kilometrus platu buferjoslu, paredzot iespēju šai teritorijā uz laiku aizliegt turēt pret Āfrikas cūku mēri uzņēmīgu sugu dzīvniekus - cūkas un mājas cūku un mežacūku krustojumus, kā arī intensīvi medīt tur dzīvojošās mežacūkas.

"Jāteic, ka lielākais infekcijas izplatīšanās risks ir mazajās zemnieku saimniecībās," norādījis Miļus. Pēc viņa teiktā, buferjosla kļūtu par zināmu fizisku barjeru slimības izplatībai, kamēr nav skaidru risinājumu par žogu celšanu, un būtu jāmēģina panākt, lai nākotnē šo buferjoslu iedzīvotāji pārorientētos uz citu sugu mājlopu audzēšanu. Šobrīd tiek apsvērti tehniskie un juridiskie mehānismi piesardzības soļu ieviešanai, kā arī principi, pēc kādiem maksāt kompensācijas par atteikšanos no cūku audzēšanas.

Nosakot buferjoslu, tur esošajām cūku fermām un mazo saimniecību īpašniekiem cūkas būtu jānokauj vai jāpārdod. Arī gaļu viņi drīkstētu pārdot vai izlietot savām vajadzībām.

Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienests atgādinājis, ka visiem cūku turētājiem obligāti jāreģistrē gan cūku turēšanas vietas, gan pašas cūkas un regulāri jāveic to uzskaite. Paredzamās kompensācijas tiktu maksātas tikai tiem cūku turētājiem, kuri būtu izpildījuši šīs prasības.

Savukārt par cūku nereģistrēšanu var tikt noteikta administratīvā atbildība, bet tie cūku audzētāji un turētāji, kuri neievērotu bioloģiskās drošības prasības vai savlaicīgi neinformētu par iespējamajām cūku saslimšanas pazīmēm, zaudētu tiesības uz kompensāciju par nokautajiem vai iznīcinātajiem dzīvniekiem, fermu tīrīšanu un dezinficēšanu un citiem iespējamajiem izdevumiem.

Saistībā ar bīstamo situāciju Baltkrievijā, kur oficiāli konstatēti divi Āfrikas cūku mēra perēkļi, kopš otrdienas visos Lietuvas robežkontroles punktos pie Baltkrievijas robežas visiem robežas šķērsotājiem tiek veikta apavu dezinfekcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!