Foto: LETA
Valdībā otrdien tiks skatīts jautājumu par smagos kibernoziegumos apsūdzētā Denisa Čalovska izdošanu tiesāšanai ASV, tomēr koalīcijai joprojām nav vienotas nostājas.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) žurnālistiem sacīja, ka rīt valdības sēdes darba kārtībā ir šis jautājums, tomēr par savu nostāju valdības pārstāvji varēs informēt pēc sēdes, kad būs uzklausījuši visus juridiskos argumentus.

Savukārt izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) atgādināja, ka Reformu partija jau paudusi savu nostāju, proti, šo politisko spēku pārstāvošie ministri neatbalstīs Čalovska izdošanu.

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss ir aicināts atturēties šajā balsojumā, norādīja pie frakcijām nepiederošo deputātu pārstāvis Viktors Valainis.

Tikmēr nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) politiķis Roberts Zīle skaidroja, ka tieslietu ministrs Jānis Bordāns (VL-TB/LNNK) ir atbildīgs par šo jautājumu, virza to izskatīšanai valdības sēdē un nacionālās apvienības pārstāvji viņam uzticas.

Premjers savukārt piebilda, ka valdība rīt gatava izvērtēt visus juridiskus argumentus, uzklausīt ģenerālprokuroru. "Zināmā mērā mani pārsteidz tas, ka šis jautājums tiek politizēts, ka atsevišķām partijām ir skaidrs viedoklis, pirms viņi vispār ir uzklausījuši ģenerālprokuroru un citu kompetento personu viedokļus," pauda valdības vadītājs.

Kā ziņots, ASV federālie prokurori 1985.gadā dzimušajam Latvijas pilsonim Čalovskim, kurš esot pazīstams arī ar iesauku "Miami", un diviem citiem iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem cēluši apsūdzības par datorvīrusa "Gozi Virus" radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

ASV lūgusi Latviju izdot Čalovski tiesāšanai. 31.janvārī Latvijas Augstākā tiesa atstāja negrozītu prokurora Mārča Viļuma lēmumu, ar kuru viņš bija atzinis par pieļaujamu Čalovska izdošanu. Galīgais lēmums šajā jautājumā būs jāpieņem valdībai. Ja Latvija Čalovski izdos, ASV viņam var draudēt pat 67 gadu cietumsods.

Tikmēr pats Čalovskis neatzīst, ka būtu apzināti radījis vai uzlabojis kādu programmatūru izmantošanai ļaunprātīgiem mērķiem, saņemot par to samaksu. "Turklāt ne Čalovskim, ne kādam no viņa advokātiem nekad nav uzrādīti jebkādi pierādījumi, kas apstiprinātu ASV viedokli par Čalovska saistību ar kibernoziegumu izdarīšanu," aģentūrai LETA sacīja viens no Čalovska advokātiem Vārpiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!