Foto: LETA
Latvijai varētu būt grūti uzņemt tik lielu svētceļnieku skaitu, jo Kopagabanas pludmalē Riodežaneiro uz Pasaules jauniešu dienu noslēguma dievkalpojumu bija sapulcējušies trīs miljoni dalībnieku, par izvēli 2016.gadā Pasaules jauniešu dienu organizēt Krakovā izteicās Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Pasaules jauniešu dienu Riodežaneiro noslēgumā pāvests Francisks paziņoja, ka nākamās Pasaules jauniešu dienas notiks 2016.gadā Polijas pilsētā Krakovā, lai gan uz minēto dienu rīkošanu pretendēja arī Latvija.

Stankevičs, jautāts, kāpēc, viņaprāt, Latvija tomēr netika izvēlēta, sacīja, ka, iespējams, tika ņemts vērā tas, ka Latvijai varētu būt grūti uzņemt tik lielu svētceļnieku skaitu. Tomēr viņš sacīja, ka galvenais iemesls bija saistīts ar pāvestu Jāni Pāvilu II, kurš 1984.gadā Pasaules Jauniešu dienas iedibināja.

"Krakova ir viņa pilsēta, un Krakovas arhibīskaps kardināls Staņislavs Dzivišs bija viņa personīgais sekretārs. Tas bija ļoti spēcīgs emocionāls arguments par labu Krakovai kā nākamo Pasaules jauniešu dienu norises vietai," paskaidroja Stankevičs.

Tāpat arhibīskaps atzīmēja, ka Latvija teorētiski varētu lūkoties uz Pasaules jauniešu dienām, kas notiks pēc deviņiem gadiem. "Šobrīd ir pieņemts lēmums par 2016.gada Pasaules jauniešu dienām. Šis grandiozais ticības svinēšanas pasākums notiek ik pēc trīs gadiem un saskaņā ar tradīciju pēc Krakovas nākamās jauniešu dienas notiks ārpus Eiropas," norādīja Stankevičs.

Tomēr viņš piebilda, ka ir jāņem vēl vērā tas apsvērums, ka pēc Krakovas Pasaules jauniešu dienas centīsies rīkot citā Eiropas daļā, tāpēc patlaban šis jautājums nav aktuāls.

Jau ziņots, ka uz pāvesta Franciska vadīto Pasaules jauniešu dienu noslēguma dievkalpojumu Kopagabanas pludmalē bija sapulcējušies trīs miljoni cilvēku. Uzrunājot jauniešus, Francisks aicināja viņus dalīties savā ticībā Jēzum Kristum ar tiem, kurus sastaps, atgriezušies mājās. Turklāt dalīties ne tikai ar tiem, kas ir tuvāko draugu lokā, bet ar visiem, jo Kungs Dievs vēlas, lai ikviens var piedzīvot viņa žēlsirdības un mīlestības siltumu.

Krakovas arhibīskaps kardināls Dzivišs jau pirms Pasaules jauniešu dienām Riodežaneiro saviem jauniešiem noslēpumaini teica, lai paņem līdzi karogus, jo viņus gaida pārsteigums. Polija par tiesībām rīkot nākamās Pasaules jauniešu dienas cīnījās kopš 2011.gada.

Par tiesībām rīkot nākamās Pasaules jauniešu dienas cīnījās arī Latvija. Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs atzīst, ka, "piesakot Latviju par Pasaules jauniešu dienu norises vietu, Vatikāns ir guvis apstiprinājumu ciešajai saiknei starp ekumeniskajiem partneriem Latvijā, baznīcas veiksmīgajam dialogam ar valsts institūcijām, kā arī vēsturiski stiprajām Latvijas un Svētā Krēsla attiecībām."

Par atbalstu iniciatīvai pieteikt savu kandidatūru Pasaules jauniešu dienu organizēšanai Eiropā Stankevičs izsaka pateicību Valsts prezidentam Andrim Bērziņam un eksprezidentam Valdim Zatleram, Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, Ārlietu ministrijas un citu valsts institūciju darbiniekiem, kā arī tradicionālo konfesiju vadītājiem Latvijā un ikvienam līdzcilvēkam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!