Foto: DELFI
ASV ir ļoti apmierinātas ar Latvijas valdības lēmumu apstiprināt tā dēvētā Imantas hakera Denisa Čalovska izdošanu, informēja ASV vēstniecībā.

"Izdošana ir spēcīgs instruments cīņā pret starptautisko noziedzību, un to izmanto valstis visā pasaulē, arī ASV un Latvija. Mūsu valdības cieši sadarbojas, lai izdotu aizdomās turamos starp abām valstīm," teikts vēstniecības komentārā.

Sīkākas lēmuma detaļas par Čalovska izdošanu ASV vēstniecība nekomentē, norādot, ka šie jautājumi adresējami Latvijas valdībai.

Jau ziņots, ka Latvijas valdība šodien nolēma izdot ASV kibernoziegumos apsūdzēto Latvijas pilsoni Denisu Čalovski. Čalovska izdošana Latvijas politikas dienaskārtībā ir jau ilgāku laiku, tomēr lēmums vēl nav ticis pieņemts, jo izdošanas normatīvā bāze ir tikusi apstrīdēta Satversmes tiesā, turklāt valdošās koalīcijas starpā šajā jautājumā nevalda vienprātība - pret izdošanu iestājas Reformu partijas (RP) politiķi.

ASV federālie prokurori izvirzījuši apsūdzības trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem - Krievijas pilsonim Ņikitam Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Mihajam Paunesku un Latvijas iedzīvotājam Čalovskim, kurš pazīstams arī ar iesauku Miami. ASV tiesībsargājošās iestādes uzskata, ka trīs aizturētie vīrieši ir atbildīgi par datorvīrusa "Gozi Virus" radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

Pagaidām nav zināms, kā notiks kibernoziegumos apsūdzētā Latvijas pilsoņa Denisa Čalovska konvojēšana izdošanai ASV. Prokuratūra gan norāda, ka parasti šādos gadījumos ASV likumsargi paši brauc pēc izdodamās personas.

Ar personu konvojēšanu izdošanai nodarbojas Iekšlietu ministrijas paspārnē esošā Valsts policija. Tās preses pārstāve Sintija Virse aģentūrai LETA pastāstīja, ka izdodamo personu konvojēšanas taktiku policija neatklāj, līdz ar to nav zināms, kā konvojēšana notiks Čalovska gadījumā. Virse norādīja, ka par Čalovska konvojēšanas taktiku tiks lemts pēc dokumentu saņemšanas, turklāt policija parasti par personas izdošanu publiski informē tikai pēc tās konvojēšanas.

Tieslietu ministrijas preses sekretāre Ksenija Vītola aģentūrai LETA pastāstīja, ka pēc valdības rīkojuma saņemšanas Tieslietu ministrija vērsīsies pie Valsts policijas, kas nodarbosies ar izdošanas procedūru. Par pieņemto lēmumu Tieslietu ministrija informē arī Ģenerālprokuratūru.

Prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe aģentūrai LETA pastāstīja, ka saskaņā ar līdzšinējo praksi izdodamai personai ASV likumsargi paši brauc pakaļ uz Latviju. Katrā ziņā izdošana nenotiks tik ātri kā šodien vai rīt.

Tikmēr Čalovska advokāts Saulvedis Vārpiņš bažījas, ka Latvijas valsts varētu mēģināt tā dēvēto "Imantas hakeri" izdot pēc iespējas ātrāk, pirms vēl Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) paspējusi pieņemt un izskatīt viņa lūgumu aizkavēt izdošanu, lai izbēgtu no liekiem sarežģījumiem attiecībās ar ASV.

Patlaban Latvijas valstij ir visas tiesības Čalovski nekavējoties izdot ASV, un tā šo iespēju varētu izmantot, jo gadījumā, ja ECT lemtu, ka Čalovska izdošana pārkāpj viņa tiesības, izdošana varētu aizkavēties un ASV ar šādu notikumu pavērsienu varētu būt neapmierināta, aģentūrai LETA skaidroja Vārpiņš.

Tā kā pieņemšanas laiks cietumā ir ierobežots un caurlaides iespējams pieteikt tikai līdz plkst.16, advokāti šodien ieslodzīto Čalovski nav varējuši apmeklēt. Advokātiem patlaban nav iespējas pārliecināties nedz par to, vai viņu klients par valdības lēmumu izdot viņu ASV ir informēts, nedz arī par to, vai tā dēvētais Imantas hakeris vispār vēl atrodas Latvijā.

"Ir bijuši gadījumi, kad advokāts nākamajā dienā ierodas ieslodzījuma vietā un uzzina, ka cilvēks vairs tur neatrodas," piebilda Vārpiņš. Cietuma darbiniekiem arī nav pienākuma advokātu informēt par šādiem jautājumiem.

Rīt, 7.augustā, Čalovski nekavējoties apmeklēs advokāte Ivonna Bulgakova.

Tikmēr Čalovska advokāti patlaban intensīvi strādā, lai sagatavotu pieteikumu Eiropas Cilvēktiesību tiesai (ECT), lūdzot izdot pagaidu noregulējumu, proti, apturētu jaunieša izdošanu ASV. Daudz laika aizņem dokumenta tulkošana.

Vārpiņš norādīja, ka 24 stundas ir pats ātrākais termiņš, kādā ECT šo lūgumu varētu izskatīt. Kaut arī citas lietas tiek skatītas gadiem, ECT uz šāda veida iesniegumiem reaģējot ļoti ātri un lēmums varētu tikt pieņemts pāris diennakšu laikā.

Vārpiņš paziņoja, ka nekavējoties vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT), lai lūgtu izdot pagaidu noregulējumu, proti, apturētu jaunieša izdošanu ASV. Vārpiņš šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem norādīja, ka šādu lēmumu ECT jāpieņem 24 stundu laikā. "Es ceru, ka lidostā jau nestāv lidmašīna ar iesildītiem motoriem un negaida Čalovski," sacīja Vārpiņš, vienlaicīgi atzīstot, ka pieļauj šādu situāciju. ECT plānots vērsties jau tuvāko stundu laikā.

Izdošana ir pats galējais risinājums, ja paši vairs netiek galā, norādīja Vārpiņš. Tāpēc viņš joprojām uzskata, ka Čalovskis būtu jātiesā Latvijā, nevis ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!