Foto: LETA

Latvijas autoostu un reģionālo pārvadātāju asociācija ir sašutusi par Satiksmes ministrijas (SM) un Autotransporta direkcijas (ATD) atbildīgo ierēdņu rīcību, iesniedzot nepietiekamu dotāciju pieprasījumu 2014.gadam, portāls “Delfi” uzzināja asociācijā.

"Ja netiks panākta dotāciju piešķiršana atbilstoši tam, ko ir aprēķinājuši un iesnieguši plānošanas reģioni, tiks pieprasīta atbildība no SM un ATD ierēdņiem, kas atbildīgi par dotāciju pieprasījumu. Nepietiekams dotāciju piešķīrums neļauj veikt pārvadājumus pilnā apmērā. Sapulcē tiks lemts arī par kārtējo pārvadātāju akciju, kā arī, iespējams, tiks pieprasīta atsevišķu atbildīgo ierēdņu demisija," brīdina asociācija.

Plānošanas reģioni ir apkopojuši datus un snieguši informāciju ATD par prognozēto nepieciešamo dotāciju apjomu 2014.gadam, lai savlaicīgi tiktu izstrādāts 2014.gada budžets. Reģionālie pārvadātāji nevar plānot savu darbu, nezinot, vai tiks samaksāts pilnā apmērā par padarīto darbu.

"Diemžēl jau ceturto gadu pēc kārtas atbildīgie ierēdņi neveic ekonomiski pamatotu, atbilstoši pasūtītajam pārvadājumu apjomam un prognozētajām izmaksām atbilstošu valsts dotāciju pieprasījumu, un katra gada nogalē pārvadātāji lūdzās un pieprasa, lai tiktu veikta pilna samaksa par padarīto darbu un tiek meklēti ārkārtas risinājumi, lai veiktu budžeta izmaiņas," atzīmē asociācijā.

Asociācija atgādina, ka jau pirms gada Valsts kontrole atzinusi, ka SM budžeta programmas sabiedriskā transporta izdevumu kompensēšanai ir sagatavojusi un apstiprinājusi bez ekonomiska pamatojuma, kas liecina par nepamatotu finansējuma samazinājumu sabiedriskā transporta izdevumu kompensēšanai. "Tā tas nevar turpināties," norāda asociācija.

Asociācija atzīmē, ka 28.augustā tiek plānota biedru sapulce, kur tiks analizēta situācija vietējos reģionālajos pārvadājumos.

Ir pagaidām ar faktiem neapstiprināta informācija, ka SM un ATD nav veikušas dotāciju pieprasījumu 2014.gadam pilnā apmērā. Tas atkal izsauks nepietiekamu dotāciju apmērus, kas neļaus pārvadātājiem sniegt pakalpojumus pilnā apmērā un izsauks kārtējās problēmas.

Pēc informācijas apkopošanas asociācija sola vērsties atbildīgajās ministrijās, kā arī valdībā, ar prasību sniegt oficiālu skaidrojumu, dotāciju pieprasījumam 2014.gadam. kā arī skaidrojumu, kā veicami pārvadājumi pie nepietiekama finansējuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!