Foto: RIA Novosti/Scanpix
Krievijā, Pleskavas apgabalā uzliesmojušais Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem, tādēļ pastiprināta bagāžas kontrole uz Latvijas-Krievijas un Latvijas-Baltkrievijas robežas, portālu "Delfi" informēja Ārlietu ministrija (ĀM).

ĀM, pamatojoties uz Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) sniegto informāciju, stingri brīdina ceļotājus neievest Latvijā cūkas gaļu no Krievijas. Dzīvnieku izcelsmes produktos var būt patogēni, kas izraisa dzīvnieku infekcijas slimības un ceļotāji var netīši ievest slimības ierosinātājus Eiropas Savienības teritorijā.

Uz Latvijas–Krievijas un Latvijas–Baltkrievijas robežām tiek veikta pastiprināta personu bagāžas pārbaude. Ievedot aizliegtos produktus - gaļu, gaļas produktus, pienu un piena produktus - Eiropas Savienības teritorijā personas var tikt sodītas ar naudas sodu vai sauktas pie kriminālatbildības, brīdina ĀM.

Jau vēstīts, ka cīņai ar cūku mēra izplatību tiek apsvērtas dažādas metodes, tostarp Latvijā un citās Baltijas valstīs viens no pasākumiem bīstamā Āfrikas cūku mēra izplatības ierobežošanai no Krievijas un Baltkrievijas varētu būt žoga būvēšana uz robežām ar mērķi neļaut brīvi pārvietoties infekcijas iznēsātājām - mežacūkām. Plānots, ka vērienīgās būves izmaksas segs Eiropas Savienība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!