Foto: DELFI
Kāds pieteicējs Satversmes tiesā (ST) lūdzis atzīt Latvijas un ASV valdību izdošanas līgumu par prettiesisku un atceļamu, tomēr ST pieteikumu nenodeva kolēģijai, atzīstot to par neatbilstošu reglamenta prasībām, informēja ST.

Pieteicējs ST bija norādījis, ka Satversmes 98.pants garantē Latvijas iedzīvotājiem labas pārvaldības ievērošanu starp privātpersonu un valsti. Savukārt 2005.gada 7.decembra Latvijas valdības un ASV valdības līguma par izdošanu 8.pants un 2003.gada 25.jūnija Eiropas Savienības (ES) un ASV valdības izdošanas līguma 5.panta 2.punkts ir pretrunā Satversmes 89.pantam.

Tāpēc pieteicējs lūdza ierosināt lietu par 2005.gada 7.decembra Latvijas valdības un ASV valdības līguma par izdošanu un 2003.gada 25.jūnija Eiropas Savienības (ES) un ASV valdības izdošanas līguma atzīšanu par prettiesisku un atceļamu, kā arī nekavējoties apturēt minēto līgumu darbību līdz tiesvedības beigām.

Kā ziņots, ST ar diviem līdzīgiem pieteikumiem vērsās arīdzan smagos kibernoziegumos apsūdzētais Deniss Čalovskis, tomēr ST abas divas reizes atteicās ierosināt lietu. Čalovskis ST vērsās ar pieteikumu par Latvijas un ASV valdību 2005.gada 7.decembra līguma par izdošanu un likuma "Par Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līgumu par izdošanu" neatbilstību Satversmes 90.pantam, 92.panta pirmajam teikumam un 98.panta trešajam teikumam.

Jau ziņots, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) pieņēmusi izskatīšanai Čalovska advokātu iesniegumu un noteikusi pagaidu aizsardzību - aizliegumu izdot Čalovski ASV, aģentūru LETA iepriekš informēja Čalovska pārstāvis, advokāts Saulvedis Vārpiņš. ECT vēstulē, kas sūtīta Vārpiņam, teikts, ka palātas prezidents nolēmis, ka Čalovski nedrīkst izdot ASV, pirms viņa lieta nav izskatīta Strasbūras tiesā. Turklāt Čalovska sūdzībai piešķirta prioritāra kārtība.

Savukārt Čalovska advokāti iecerējuši vērsties Ģenerālprokuratūrā, lai tiktu pārskatīts Čalovskim piemērotais drošības līdzeklis, lūdzot viņu atbrīvot no apcietinājuma. Kā aģentūrai LETA norādīja Čalovska advokāts Saulvedis Vārpiņš, aizstāvjiem nav zināms, cik ilgi varētu notikt lietas izskatīšana Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT). Patlaban aizstāvjiem ir jāmeklē juridiskais pamatojums, lai lūgtu Čalovska atbrīvošanu, un pie tā "tiek maksimāli strādāts".

Ģenerālprokuratūra norāda, ka, neskatoties uz ECT pieņemto lēmumu, Čalovskim būs jāpaliek apcietinājumā, aģentūrai LETA sacīja prokuratūras pārstāve Una Rēķe. Viņa norāda, ka ir apturēts tikai izdošanas process, nevis atcelts lēmums par izdošanu. Ģenerālprokuratūra iepriekš informēja, ka izdodamai personai likums neparedz tiesības lūgt vispārējās jurisdikcijas tiesu pārskatīt apcietinājuma nepieciešamības turpināšanu.

Čalovskis apcietinājumā atrodas kopš pagājušā gada 4.novembra. Izdodamās personas apcietinājuma termiņš nedrīkst pārsniegt vienu gadu, norādīja prokuratūra.

Valdība otrdien, 6.augustā, nolēma izdot Čalovski ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!