Foto: LETA
Līdz šim sabiedriskajā apspriešanā par cūku fermas izveidi Mālpils novadā savu atbalstu idejai izteicis viens iedzīvotājs, savukārt ieceri noraidījuši 550 mālpilieši, informēja Mālpils novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Krieviņa.

Sabiedriskā apspriešana turpināsies līdz 29.augustam. Iepriekš tā tika plānota līdz 8.augustam, taču secināts, ka atvaļinājumu un brīvlaiku mēnešos iedzīvotāji sava viedokļa paušanā ir ļoti pasīvi, tādēļ termiņš pagarināts, pastāstīja Krieviņa.

Kā norādīja Krieviņa, paralēli apspriešanai novada pašvaldība plāno algot neatkarīgu ekspertu firmu, kas paši dosies pie iedzīvotājiem, lai apkopotu plašākas sabiedrības viedokli, nevis tikai aktīvākās sabiedrības daļas.

Pēc tam, rudenī, novada dome, ņemot vērā apspriešanas rezultātus, ietekmes uz vidi novērtējumu un citus faktorus, lems par cūku fermas izveidi vai ieceres noraidīšanu.

Jau ziņots, ka cūku fermas izveidi Mālpils novadā plāno realizēt IA "Mālpils Agro".

Augusta sākumā iedzīvotāji tika aicināti uz sapulci par cūku fermas izveidi Mālpils novadā. 66 no klātesošajiem protestēja pret vācu investoru ieceri novadā būvēt 36 800 cūku fermu, kurā plānots ieguldīt trīs miljonus latu. Viens klātesošais ieceri atbalstīja.

IA "Mālpils Agro" direktore Anita Lancmane biznesa portālu "Nozare.lv" iepriekš informēja, ka Mālpils iedzīvotāju konstruktīvie ieteikumi saistībā ar cūku fermas izveidi novadā tiks respektēti, projekta īstenošanas gaitā un arī vēlāk - fermas darbības laikā - ievērojot ekoloģiskas saimniekošanas principus.

Projekta plānā ir cūkkopības kompleksa izveide ar biogāzes ieguvi un koģenerācijas staciju pirmajā posmā, kā arī graudkopības kompleksa izveide turpmākajā attīstības procesā tuvā nākotnē.

"Vēlamies audzēt kvalitatīvu Latvijas bekonu, diemžēl attīstību kavē iesakņojies stereotips par cūku fermu radītajām smakām un fermas vadības nevēlēšanos sadzirdēt vietējos. Projekta vizualizācija ir ļoti būtiska, lai sabiedrība var saprast, kas jāmaina, piemēram, šajā gadījumā tiks ņemta vērā trokšņa ietekme uz dzērvēm, substrāta izkliedes lauku tuvums apdzīvotām vietām un citi apstākļi, uz ko norādīja iedzīvotāji. Tiek darīts viss, lai jaunā ražotne veiksmīgi iekļautos Mālpils saimnieciskajā dzīvē," iepriekš norādīja Lancmane.

Plānots, ka nākotnē uzņēmums varētu radīt līdz pat 100 darba vietām.

Tāpat jau ziņots, ka 2010.gadā līdzīgu ieceri gribēja īstenot SIA "Baltic Pork", kas, uzklausot iedzīvotāju pretenzijas pret cūku fermu, atteicās no fermas izveides. Jau tolaik bija zināms, ka projektu mēģinās īstenot "Mālpils Agro", cerības liekot uz to, ka pašmāju uzņēmums iedzīvotājiem varētu šķist vairāk atbalstāms.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!