Foto: LETA

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) šā gada jūnijā uzsācis
krimināllietu saistībā ar iespējamu kukuļošanu lielā apmērā. Pierādījumi dod pamatu izmeklētājiem uzskatīt, ka notikusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonu kukuļošana lielā apmērā, lai tās par pretlikumīgu atlīdzību veiktu prettiesiskas darbības nodokļu jomā, informēja KNAB pārstāve Inta Šaboha.

Iepriekš saistībā ar KNAB izmeklēšanu tika aizturēta bijusī VID vadītāja un VID ģenerāldirektores padomniece Nellija Jezdakova.

KNAB portālam "Delfi" ne apstiprināja ne noliedza, ka viena no, iespējams, iesaistītajām, amatpersonām ir bijusi VID bijusī vadītāja Jezdakova.

Finanšu mistrs Andris Vilks (V), kura pārraudzībā ir VID, pašlaik nav saņēmis nekādu oficiālo informāciju par KNAB sākto kriminālprocesu un tajā iesaistītajām personām, portālam "Delfi" atzina ministra padomnieks Aleksis Jarockis.

Kopējo VID amatpersonu skaitu, kas varētu būt iesaistītas šajā lietā, KNAB neatklāj, kā arī nekonkretizē, vai tās ir bijušās amatpersonas, vai arī joprojām strādā VID.

KNAB pārstāve Inta Šaboha norāda, ka kukuļošana, iespējams, notikusi, lai valsts amatpersonas kukuļdevēju interesēs nodrošinātu tiesībsargājošas iestādes lietvedībā esošajos kriminālprocesos arestu noņemšanu no personu kontiem, kā arī, lai veiktu darbības saistībā ar valstij pārmaksātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) atmaksu.

Krimināllietā ir vairāki aizdomās turamie, kuriem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Izmeklēšanas interesēs KNAB šobrīd nesniedz plašākas ziņas.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka Jezdakova tiesībsargājošo iestāžu uzmanības lokā nonākusi pēc tam, kad aizdomas par VID amatpersonu saistību ar PVN "shēmotājiem" radušās paša VID pakļautībā esošajai Finanšu policijai.

Pēc kāda par nodokļu "shēmošanu" aizdomās turēta grupējuma atklāšanas, Finanšu policija esot konstatējusi, ka grupējuma uzņēmumos auditos VID iepriekš "nav pamanītas lietas, ko nevarēja nepamanīt".

Iepriekš VID portālam "Delfi" atzina, ka Finanšu policijas lietvedībā ir šā gada sākumā ierosināts kriminālprocess par PVN izkrāpšanu lielā – vismaz pusmiljona latu - apmērā. VID informē, ka šo nodarījumu pastrādājis organizētu personu grupējums, bet par aizdomās turētām personām VID atzinis 12 cilvēkus. Trīs no aizdomās turētajiem personām - Andrejs Podrjadčikovs, Vjačeslavs Popkovs un Andrejs Ņikerins - izsludinātas meklēšanā.

VID gada sākumā kriminālprocesā iesaistīto uzņēmumu birojos, iesaistīto personu dzīvesvietās un automašīnās veica kratīšanas un guva pierādījumus, ka laika posmā no 2012.gada 1.janvāra līdz 2013.gada 24.janvārim organizēta personu grupa darbojusies autotransporta tirdzniecības, tekstilizstrādājumu tirdzniecības un minerālmēslu tirdzniecības jomās, sagatavojot grāmatvedības dokumentus par faktiski nenotikušiem darījumiem un tādējādi izkrāpjot no valsts budžeta pievienotās vērtības nodokli gandrīz pusmiljona latu apmērā.

VID portālam "Delfi" uzsvēra, ka par Jezdakovas aizturēšanas iemesliem un aizturēšanas iespējamo saistību ar kādu PVN izkrāpšanas grupējumu var sniegt tikai procesa virzītājs - KNAB.

Arī Finanšu policijas priekšnieks Kaspars Čerņeckis, kurš savulaik publiskā telpā minēts kā viens no iespējamiem Jezdakovas pēctečiem, iepriekš ir atzinis, ka pēdējā laikā atklātajās nodokļu shēmās piedalījušies bijušie VID darbinieki.

VID portālam "Delfi" atzina, ka šogad VID Finanšu policijas pārvalde ir atklājusi un pārtraukusi deviņu organizētās noziedzības grupējumu darbību. Lielākajā daļā gadījumu VID Finanšu policijas pārvaldes rīcībā ir informācija, ka grupējumos ir iesaistīti arī bijušie VID darbinieki, kā arī uzsāktajos  kriminālprocesos kā aizstāvji (advokāti) darbojas bijušie VID un citu tiesībsargājošo iestāžu darbinieki.

Tāpat vairākos kriminālprocesos par aizdomās turamiem ir atzīti bijušie gan VID, gan citu tiesībsargājošos iestāžu darbinieki, taču šādu skaitu precīzi nav iespējams sniegt, jo kriminālprocesos joprojām  turpinās izmeklēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!