Foto: LETA
Lai gan vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam (RP) nevarot pārmest neieklausīšanos nozares pārstāvjos, viņam vajadzēja vairāk interesēties par pašvaldībām, atzina Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētāja vecākais padomnieks Māris Pūķis.

Viņš uzskata, ka Sprūdžam vajadzējis vairāk interesēties par pašvaldībām, to nostiprināšanas iespējām, taču tā vietā ministrs centies vairāk nostiprināt valdības ietekmi pašvaldībās. Sprūdža kļūda esot bijusi tā, ka viņš nav ņēmis vērā pašvaldību autonomijas tendenci un ka Latvijā, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, pašvaldības un to budžeti ir autonomāki. "Viņš domāja par to, kā uztaisīt lielāku ietekmi," sprieda Pūķis.

Vienlaikus gan viņš atzīst, - nevarētu teikt, ka Sprūdžs, esot ministra amatā, nav ieklausījies nozares pārstāvju viedoklī, ka nav bijis koleģiāls. Turklāt LPS nekad nav prasījusi viņa atkāpšanos, jo ne visas pašvaldības bijušas nemierā ar ministra darbošanos. "LPS nav morālu tiesību uzdot vairākuma viedokli par visu viedokli," uzsvēra LPS pārstāvis.

Lūgts prognozēt, kuras partijas ministrs varētu ieņemt šo amatu, Pūķis nevarēja konkrēti atbildēt. Viņš pieļauj, ka varētu sekot zināms apvienības "Visu Latvijai!"-''Tēvzemei un Brīvībai''/LNNK lomas pieaugums, zinot, ka šim politiskajam spēkam ir bijusi interese par šo ministra portfeli.

Jau ziņots, ka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs nolēmis pamest ministra amatu ar šā gada 1.decembri. Ministrs šādu lēmumu pieņēmis, jo savu turpmāko profesionālo darbību nesaista ar politiku. "Sākoties aktīvam 12.Saeimas priekšvēlēšanu ciklam, saprotu, ka mana izpratne par mērķiem un paveicamajiem uzdevumiem ministra amatā aizvien vairāk atšķirsies no Reformu partijai nepieciešamā kursa," skaidro ministrs.

Tāpēc turpmākajos mēnešos reformas, kas joprojām ir veicamas, nebūs populāras un nebūs arī iespējamas partneru atbalsta trūkuma dēļ, norāda politiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!