1. septembrī 100 gadu jubileja bija jūrmalniecei Natālijai Dementjevai.

Natālija Dementjeva dzimusi 1913. gadā Daugavpils pilsētā daudzbērnu ģimenē. Natālijai agri mirusi māte, tāpēc bērnība nebija viegla, pastāstīja viņas meita Tamāra Ločmele. Neraugoties uz tolaiku grūtajiem apstākļiem, Natālija mācījusies sākumskolā, pēc tam arī ieguvusi pavāra diplomu.

Natālijas kundze bijusi ļoti laba mājsaimniece, rūpējusies par dēlu un meitu, kopusi dārzu. Spēka gados vadījusi sabiedriski aktīvu dzīvi, piedalījusies Dziesmusvētkos, bieži apmeklējusi operu, teātra izrādes. Dzīvojusi Rīgā, pēc tam pārcēlusies uz dzīvi pie meitas Jūrmalā. Nu jau vairāk nekā 20 gadu Natālija ir atraitne, bet sirmā kundze nav viena – ir meita un mazbērni un arī mazmazbērni.

"Veselības problēmu dēļ meita viņu vairs nespēj aprūpēt, tāpēc Natālijas kundze tagad mīt Jūrmalas sociālās aprūpes centrā, taču meita viņu bieži apciemo, un abas tad risina mīļas, sirsnīgas sarunas," pastāstīja aprūpes centra nodaļas vadītāja Skaidrīte Šteinberga. "Natālijas dzīve bijusi harmoniska un piepildīta, un arī tagad viņa ir līdzsvarā ar sevi, ļoti jauks, gaišs cilvēks," tā Šteinberga.

Savukārt Natālijas Dementjevas meita pauda gandarījumu par to, kā Jūrmalā ciena un godā vecus cilvēkus un cik patīkamus apstākļus viņiem nodrošina daudzveidīgie sociālie pakalpojumi, kas pieejami jūrmalniekiem. "Jūrmalā ļoti rūpējas par cilvēkiem," viņa sacīja.

Veselīgā pilsētā var dzīvot simt gadu un vairāk! Patlaban Jūrmalā ir 11 cilvēku, kas pārkāpuši 100 gadu slieksni – deviņas kundzes un divi kungi; vecākajai jūrmalniecei novembrī būs 104 gadi.

Tas, ka Baltijas lielākajā kūrortpilsētā cilvēki dzīvo garu mūžu, ir vēl viens pierādījums tam, ka pašvaldības nodrošinātā vide un sociālie pakalpojumi garantē nosacījumus veselīgai dzīvei. Ne velti Jūrmala vienīgā Latvijā jau otro piecgadi pēc kārtas ir starptautiski atzīta par Veselīgu pilsētu.

Apaļajā jubilejā Dementjevas kundzi Jūrmalas pilsētas domes vārdā sveica deputāte, Sociālo un veselības jautājumu komitejas priekšsēdētāja Dace Riņķe un Labklājības pārvaldes vadītāja Laima Grobiņa. Tika nolasīts Valsts Prezidenta Andra Bērziņa apsveikums, kas jubilāri ļoti aizkustināja. Sveicēji vēlēja labu veselību un dāvanā pasniedza ziedus un kliņģeri, kā arī 100 latus, ko saskaņā ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem pilsētas dome piešķir 100 gadu jubilejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!