Skumja ziņa tiem, kuri sekoja melnā stārķa Santas lidojumam no Alūksnes novada uz ziemošanas vietām Āfrikā. Nedēļas nogalē apstiprinājušās aizdomas, ka putns gājis bojā, raksta "Alūksniešiem.lv".

Santa ligzdu atstāja 21. augusta rītā, jaunā stārķiene bija pēdējā no astoņiem putniem, kuriem tika piestiprināts satelītraidītājs. Tā signāls liecināja, ka Santa dodas tieši uz dienvidiem un ir sasniegusi Baltkrieviju. Šīs valsts ziemeļu daļā pie Narača ezera signāls aizdomīgi ilgi atradās vienā vietā, tāpēc baltkrievu ornitologi devās noskaidrot situāciju. Viņi atrada putna atliekas un raidītāju. Tā kā netālu atrodas tornis ar daudziem elektrības vadiem un stiprinājumiem, tiek uzskatīts, ka melnais stārķis tika traumēts, saskaroties ar vadiem un saņemot strāvas triecienu, vēsta "Alūksniešiem.lv".

"Melnais stārķis ir bailīgs putns, tāpēc tas var aiziet bojā arī no stresa. Tāpēc man patiesībā nepatika, ka šiem putniem tiek piestiprināti satelītraidītāji. Padomju varas gados ornitologiem, putnu gredzenotājiem, nebija atļauts aiztikt putnus, kas bija pirmās kategorijas aizsargājami un ierakstīti Sarkanajā grāmatā: klinšu ērgli, melno stārķi, paugurknābja gulbi, pelēko dzērvi... Tiesa, tagad daudz kas ir mainījies," laikrakstam stāsta alūksnietis Igors Dzilna, kurš sekojis līdzi Santas pārlidojumam. Ornitologs atzīst, ka Santa gāja bojā ne jau raidītāja dēļ. Viņaprāt, saskaršanās ar elektrības vadiem varētu būt ticams cēlonis, jo stārķa izplestie spārni var vienlaikus skart divus elektrības vadus, izraisot īssavienojumu. Santa bija jaunais stārķis, tāpēc iespējams, ka vecie stārķi šajā ligzdā vēl atgriezīsies. Turklāt iespējams, ka tā nav vienīgā melno stārķu ligzda Alūksnes pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!