14. septembrī Siguldā pie Gūtmaņa alas 40 gadu jubileju svinēja lielākais un vecākais Latvijas nacionālais parks. Visas dienas garumā radošā pasākumā "Gaujas nacionālajam parkam – 40. Sajūti, iepazīsti, izbaudi!" apmeklētājiem bija iespēja darboties dažādās darbnīcās, iejusties 70. gadu atmosfērā un, tuvojoties tumsai, baudīt īpašu kultūras programmu: koncertu, gaismas un smilšu performanci.

Visi interesenti varēja darboties izglītojošās un atraktīvās darbnīcās: fotodarbnīcā, sveču liešanas, spieķu darināšanas, keramikas, papīra un citās darbnīcās, kā arī apskatīt parka dabas ainavu video prezentācijas. Gan mazie, gan lielie dabas draugi varēja uzzīmēt vai uzrakstīt savu novēlējumu Gaujas nacionālajam parkam jubilejā.

Sadarbībā ar uzņēmējiem un amatniekiem norisinājās tirdziņš, kurā tika piedāvāti vietējās amatniecības darinājumi. Tāpat interesaenti varēja apskatīt fotoizstādi "Gaujas nacionālajam parkam - 40, sajūti, iepazīsti, izbaudi!"

Apmeklētāji varēja iejusties GNP dibināšanas laika, proti, 70. gadu, atmosfērā un atkal pieredzēt, kā tika organizēta sabiedriskā ēdināšana padomju gados, kā arī satikt pa kādam tā laika personāžam. Svētkos varēja sastapt tautā labi pazīstamos "dabas sargus" leģendāro inspektoru Māri Mitrevicu, pirmo GNP direktoru Gunāru Skribu u.c. un ieklausīties īsos stāstos par viņu darba ikdienu.

Koncertprogrammā uzstājās grupa "Gūtmans", kas apvieno siguldiešus: mūziķi Zigfrīdu Muktupāvelu, Gintu Solu, Andri Alviķi un Kārli Alviķi. Grupa aicināja nepostīt dabu un neskrāpēt uzrakstus uz alu sienām, izturēties pret to cieņpilni un atbildīgi.

Iestājoties tumsai, bija vērojama tuvējo dabas objektu izgaismošana un smilšu mākslinieka Elmāra Gaigalnieka četru dimensiju smilšu izrāde "Alā smilšu cilvēks" rādīja, kā tapa pasaule. Izrādē piedalījās deju studija "Dzirnas" un Kaspars Tobis ar skaņu improvizācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!