Foto: F64
Pašreizējā sistēma, kas paredz iespēju iegūt uzturēšanās atļaujas par ieguldījumiem nekustamajā īpašumā, ir uzlabojama, nevis likvidējama, sacīja "Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Pēc viņa teiktā, frakcija, vērtējot šo jautājumu, šodien lēma, ka ir lietderīgi dubultot investīciju apmēru uzturēšanās atļauju saņemšanai, ieviest kvotu sistēmu, kā arī speciālu fondu.

Šodien uz frakcijas sēdi bija aicināti Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, kā arī Drošības policijas pārstāvji, lai diskutētu par tendencēm, saistītām ar uzturēšanās atļaujām. Lielākā daļa cilvēku, kuri piesakās uz uzturēšanas atļaujām, ir cilvēki ar augstāko izglītību, veic uzņēmējdarbību savā mītnes zemē, tāpat daudzi no viņiem zina svešvalodas, stāstīja Zaķis. Turklāt tikai aptuveni 10% no visām uzturēšanās atļaujām esot izsniegti, pamatojoties uz investīciju darījumiem.

Zaķis arī uzsvēra, ka "Vienotība" nevēlas, lai "vēl simtiem Latvijas celtnieku, arhitektu, dizaineru, mēbeļu ražotāju" u.c. dotos meklēt darbu ārzemēs. "Uzskatām, ka šī sistēma nesusi salīdzinoši labu rezultātus," sacīja politiķis, piebilstot, ka pašreizējā sistēma ir uzlabojama, nevis likvidējama.

Savukārt nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-'Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) uzstāj uz prasības nākamgad pārtraukt uzturēšanās atļauju piešķiršanu ārvalstniekiem par nekustamā īpašuma iegādi. Turklāt pēc kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes (VL-TB/LNNK) demisijas pieprasīšanas nacionālā apvienība paziņoja, ka tā par iespēju turpināt darbu valdībā lems, kad būs skaidrība par 2014.gada budžetu.

Pēc nacionālās apvienības pārstāvju domām, jautājums par tās prioritāšu īstenošanu nākamā gada budžeta kontekstā jāatrisina līdz budžeta projekta iesniegšanai Saeimā. VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš šodien žurnālistiem pēc frakcijas un valdes kopsēdes skaidroja, ka visi jautājumi jāatrisina jau valdībā - gan jāvienojas par grozījumiem Imigrācijas likumā, gan par demogrāfijas jautājumiem un citiem. Budžeta projekts Saeimā jāiesniedz līdz 1.oktobrim.

Diskusijas par nākamā kultūras ministra nominēšanu varētu sākties tad, kad būs skaidrs, ka nacionālās apvienības prasības tiks izpildītas. VL-TB/LNNK uzstādījumi budžetam ietvēra prasību nākamgad pārtraukt uzturēšanās atļauju piešķiršanu ārvalstniekiem par nekustamā īpašuma iegādi, prasību prioritāri atbalstīt dzimstības veicināšanas pasākumus un sniegt nozīmīgu atbalstu jaunajām māmiņām, kā arī prasību pēc adekvāta finansējuma Latvijas kultūrai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!