Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Turpinot darba vizīti Kanādā, Valsts prezidents Andris Bērziņš 20.septembrī apmeklēja Monreālu, kur dienas pirmajā pusē tikās ar uzņēmuma "Bombardier" vadību un pārrunāja Latvijas turpmākās sadarbības iespējas ar vienu no pasaulē lielākajiem lidmašīnu un vilcienu ražotājiem, bet pēcpusdienā Monreālas latviešu centrā tikās ar tautiešiem, informēja Prezidenta preses dienestā.

"Mūsu izdzīvotspēja ir bijusi mums nepieciešama un izšķirīgi nozīmīga cauri gadsimtiem. Iepriekšējā gadu simtā tā ir bijis vismaz trīs reizes. Tāpēc mēs protam pieņemt atbildīgus lēmumus un visi kopā iet droši dzīvē uz priekšu," tiekoties ar tautiešiem, teica Valsts prezidents.

Savukārt "Bombardier" prezidents Pjērs Boduāns (Pierre Beaudoin), apsveicot Latvijas prezidentu ar ierašanos uzņēmumā, atklāja, ka šī ir ļoti īpaša nedēļa gan uzņēmumam, gan vienam no tā klientiem – nacionālajai lidsabiedrībai "airBaltic", kura 2012.gada beigās ir noslēgusi līgumu par desmit jaunu Bombardier CS300 tipa lidmašīnu iegādi, jo tieši šo pirmdien ir veiksmīgi noslēdzies jaunās lidmašīnas izmēģinājums. Valsts prezidents pirmo izmēģinājuma lidojumu noskatījās video ieraksta versijā.

Latvijas nacionālajai aviokompānijai "airBaltic" ir nodrošinātas arī pirkuma tiesības uz vēl desmit Bombardier CS300 lidmašīnām. Izvēle par labu tieši šim ražotājam un šim modelim izdarīta tādēļ, ka CS300 pasažieru lidmašīna ir visefektīvākā savā klasē, tās patēriņa rādītāji apliecina ekonomiju, tajā ietverti videi draudzīgi risinājumi.

Visaptverošā iepazīšanās vizītē, kuras laikā Bērziņš apmeklēja arī lidmašīnu salikšanas angārus un apskatīja jaunākos lidmašīnu simulatoru paraugus, uzņēmuma vadības pārstāvji iepazīstināja Latvijas pusi ar tās darbības virzieniem un finanšu rādītājiem. "Bombardier" ir vienīgais uzņēmums pasaulē, kas ražo gan lidmašīnas, gan vilcienus. Tikšanās laikā gan Latvijas, gan uzņēmuma vadības pārstāvji pārrunāja iespējamo sadarbības paplašināšanu, kuras pamatā varētu būt Latvijas pieredze un tradīcijas civilās aviācijas jomā, kā arī ļoti izdevīgais ģeogrāfiskais novietojums, ņemot vērā "Bombardier" plānus par jauniem tirgiem austrumu virzienā no Latvijas. Abas puses izrādīja interesi par šādu pieeju sadarbībai jau tuvākā perspektīvā.

"Bombardier" bāze atrodas Monreālā, Kanādā. Uzņēmuma akcijas tiek tirgotas Toronto fondu biržā (BBD), tas ir iekļauts Dow Jones Sustainability World un North America akciju indeksos. Pagājušajā finanšu gadā, kas noslēdzās 2011.gada 31.decembrī, "Bombardier" ieņēmumi sasniedza 18.3 miljardus ASV dolāru.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!