Foto: DELFI

Administratīvā apgabaltiesa septembra sākumā atstājusi spēkā pirms vairākiem gadiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) piemēroto 70 latu sodu Ķekavas novada domes deputātam Andim Adatam, liecina KNAB interneta mājas lapā pieejamā informācija.

KNAB Adatam sodu piemēroja 2009.gada 17.decembrī, jo birojs konstatēja, ka Adats atradies interešu konflikta situācijā, jo "veica ar valsts amatpersonas amata pienākumu pildīšanu saistītas darbības, kas skar viņa personiskās un mantiskās intereses".

KNAB atzina, ka 2009.gada 12.augustā Adats pieprasīja Ķekavas pašvaldības SIA „Baložu komunālā saimniecība" sniegt viņam izziņu par maksājumu aprēķinu par apsaimniekošanu un komunālajiem pakalpojumiem un to apmaksu par Adatam piederošo dzīvokli Uzvaras prospektā 1, Baložos, tā paša gada 31.augustā viņš pieprasīja turpināt 2007.gada 2.janvāra līgumu par teritorijas izmantošanu autotransporta vajadzībām, kas deva tiesības Adatam pašvaldības uzņēmuma teritorijā novietot savas personīgās automašīnas un tā paša gada 8.septembrī pieprasīja Ķekavas novada domes priekšsēdētājam atcelt uzteikumu darba līgumam, ar kuru Adats tika pieņemts darbā par Baložu pilsētas pārvaldes īpašumu pārraudzības nodaļas vadītāju.

KNAB atzīmē, ka valsts amatpersona nedrīkst būt par valsts vai pašvaldības kapitāla daļu turētāja pārstāvi, izņemot gadījumus, kad to paredz likums par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām. Tādējādi no 2009.gada 1.jūlija Adatam kā pašvaldības domes deputātam un amatpersonai vienlaicīgi bija aizliegts būt par valsts vai pašvaldības kapitāla daļu turētāja pārstāvi. 

Vienlaikus KNAB konstatēja, ka Adats, neziņojot par atrašanos interešu konflikta situācijā, ir pārkāpis likumā noteikto pienākumu valsts amatpersonai nekavējoties rakstveidā sniegt informāciju augstākai valsts amatpersonai vai koleģiālajai institūcijai - šajā gadījumā Ķekavas novada domei, par paša, savu radinieku vai darījumu partneru mantisko vai citu personisko ieinteresētību kādas darbības veikšanā, kura ietilpst tās pienākumos.

Līdz ar to KNAB pieņēma lēmumu par valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu un aizliegumu neievērošanu, saukt Adatu pie administratīvās atbildības un sodīt ar 70 latu naudas sodu.

Adats lēmumu apstrīdēja KNAB priekšniekam, kurš 2010.gada 12.februārī sākotnējo lēmumu atstāja negrozītu.

Šo KNAB priekšnieka lēmumu Adats pārsūdzēja Administratīvajā rajona tiesā, kas 2011.gada 5.decembrī sūdzību noraidīja. Pārsūdzot Administratīvās rajona tiesas spriedumu Administratīvajā  apgabaltiesā, tiesa 2013.gada 5.septembrī KNAB lēmumu atstāja negrozītu.

Spriedums nav pārsūdzams un stājies spēkā.

KNAB atzīmē, ka biroja lēmums vēl nav izpildīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!