Foto: LETA
Ņemot vērā "Modern Times Group" lēmumu par komerckanālu LNT un TV3 aiziešanu no bezmaksas apraides, Latvijas Televīzijas (LTV) par bezmaksas apraides nodrošināšanu Latvijas Valsts radio un televīzijas centram (LVRTC) var nākties maksāt pat vairāk nekā miljonu latu.

Saskaņā ar LVRTC valdes priekšsēdētāja Jāņa Boktas teikto, bezmaksas apraides nodrošināšanas kopējās izmaksas ir 1,05 miljoni latu un šīs izmaksas ir jāsedz televīzijām, kuru kanāli tiek translēti bezmaksas apraidē. Tādējādi, līdz ar LNT un TV3 aiziešanu no bezmaksas apraides, visas izmaksas būs jāsedz LTV.

"Sabiedriskajam medijam ir jābūt bezmaksas apraidē un jāslēdz līgums ar LVRTC. Viņi ir bezizejas situācijā," trešdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē sacīja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētāja vietniece Aija Dulevska.

Kā vienu no iespējamiem risinājumiem, kā novērst krasu apraides izmaksu pieaugumu, Dulevska min iespēju "uzlikt" LVRTC pienākumu finansēt bezmaksas apraidi.

Šāda ideja gan nav pa prātam nedz LVRTC, nedz Satiksmes ministrijai, kuru pārstāvošais Sakaru departamenta direktors Edmunds Beļskis komisijas sēdē pauda pārsteigumu par to, ka LVRTC, kas ir apraides infrastruktūras nodrošinātājs, tiek vainots pie komerckanālu LNT un TV3 aiziešanas no bezmaksas apraides un uztverts kā "milzīga naudas lāde, no kuras vienmēr var paņemt".

Savukārt LVRTC valdes priekšsēdētājs Bokta uzsver, ka uzņēmums jau samazinājis bezmaksas apraides izmaksas aptuveni 2,5 reizes.

Ņemot vērā to, ka MTG lēmums pārtraukt LNT un TV3 raidīšanu bezmaksas apraidē kļuva zināms tikai pagājušajā nedēļā, 2014. gada valsts budžeta likumprojektā LTV nav paredzēts papildu finansējums pieaugušo apraides izmaksu segšanai.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja, ka valdībā nav saņemti priekšlikumi par papildu finansējuma piešķiršanu LTV.

Jau vēstīts, ka MTG nolēmusi, ka no 2014. gada 1. janvāra komerctelevīzijas kanāli TV3 un LNT būs pieejami tikai maksas platformās. MTG sola, ka tas ļaus par aptuveni trešdaļu palielināt orģinālsatura īpatsvaru šajos kanālos. Saskaņā ar MTG aplēsēm, izmaiņas skars līdz 7% skatītāju, kuri pašlaik televīziju skatās tikai bezmaksas apraidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!