Foto: PantherMedia/Scanpix
No darba Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā (RPIVA) atbrīvotā zinātņu prorektore Māra Marnauza tiesā pārsūdzējusi gan lēmumu par viņas atstādināšanu no amata, gan lēmumu par atbrīvošanu, portālu “Delfi” informēja viņas pārstāvji.

Marnauza darbu zaudēja pēc RPIVA „doktora grādu skandāla". Augstskolai nav deleģētas doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) tiesības pedagoģijā, taču šādi grādi tika piešķirti, pēc pārbaudēm secinājis Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD), bet augstskola sākotnēji atstādināja, bet pēc tam atbrīvoja no amata atbildīgo amatpersonu Marnauzu.

Pirmo prasības pieteikumu Marnauza iesniedza tiesā jau 20.septembrī, prasot atzīt rīkojumu par viņas atstādināšanu no darba par prettiesisku un spēkā neesošu. 8.oktobrī tiesā tika iesniegta otra prasība, ar kuru lūgts tiesu atzīt RPIVA kā darba devēja darba līguma uzteikumu par spēkā neesošu, kā arī atzīt RPIVA prettiesisko rīcību kā Marnauzas cieņu un godu aizskarošu.

„Kategoriski nepiekrītu rektores Daces Markus uzdevumā izveidotās RPIVA Dienesta pārbaudes komisijas nepierādītiem un klaji apmelojošiem secinājumiem. Komisijas objektivitāte un kompetence, manuprāt, ir apšaubāma, jo tās sastāvā netika iekļauts neviens RPIVA Juridiskās daļas vai zinātniskās darbības jomas pārstāvis, vai kādas no rektores neatkarīgas personas. Atbrīvojot mani no zinātņu prorektores amata, akadēmija nav ņēmusi vērā arodbiedrības viedokli, kā arī studentu, absolventu, darbinieku un abu manis vadīto koru dziedātāju rektorei iesniegtās atbalsta vēstules. Papildus tam gan akadēmijas iekšienē, gan medijos izplatīta tendencioza un nepatiesa informācija. Uzskatu šādu rīcību par nepamatotu, prettiesisku un manu godu aizskarošu," skaidro Marnauza.

Tāpēc viņa nolēmusi izmantot savas tiesības pieprasīt normatīvajos aktos paredzēto tiesisko aizsardzību un kompensāciju par viņai nodarīto kaitējumu no RPIVA un tās amatpersonām.

„Akadēmijā strādāju jau kopš tās dibināšanas, un līdz šim mans darbs vērtēts tikai atzinīgi," uzsver Marnauza. Viņa neuzskata, ka viņas atlaišanas iemesli, pēc pašas teiktā, nekompetence, ilgstoša maldināšana, kaitējums RPIVA reputācijai, bijuši pamatoti. Viņa skaidro, ka darbs RPIVA neapšaubāmi parāda ilgstošu kompetentu darbību akadēmijas kvalitātes un reputācijas celšanas labā.

"Veicot savus amata pienākumus, es biju pilnībā pārliecināta par RPIVA promocijas tiesību esamību, līdz ar to uzsveru, ka komisijas secinājums par manu rīcību RPIVA rektores maldināšanā ir nepamatots pēc būtības," uzsver Marnauza.

„Kā zinātņu prorektore atbildēju par RPIVA zinātniskās darbības kvalitāti. To, ka šis darbs ir ticis veikts un pārraudzīts labi, apstiprināja arī IKVD, kas veica pārbaudi RPIVA no šā gada 28.augusta līdz 5.septembrim. Šajā pārbaudē tika atzīts, ka RPIVA Pedagoģijas promocijas padome doktora zinātniskā grāda piešķiršanas procesā, kaut darbojusies bez Ministru kabineta deleģējuma saņemšanas, faktiski ir piemērojusi noteikto doktora zinātniskā grāda piešķiršanas kārtību un kritērijus, kā noteikts Ministru kabineta 2005.gada 27.decembra noteikumos Nr.1001. „Doktora zinātniskā grāda piešķiršanas (promocijas) kārtība un kritēriji," atzīmē Marnauza.

IKVD ir uzdevis RPIVA novērst radušos situāciju, sakārtojot juridiskos jautājumus.

„Tā vietā, lai kopīgi, strādājot plecu pie pleca, risinātu konkrētās problēmas, leģitimizējot augstskolas tiesības doktora grādu piešķiršanā, RPIVA vadība nodarbojas ar sava veida raganu medībām, meklējot vainīgos pie radušās situācijas, nevis domājot par tās sakārtošanu," atzīmē Marnauza.

Viņas skatījumā, nevar šo RPIVA rektores Daces Markus rīcību vērtēt nekā citādi kā "personisku izrēķināšanos, sameklējot vienu vainīgo, uz ko novelt vainu, lai pati nesaņemtu sodu".

Trešdien medijiem atklātas vēstules, kas adresētas RPIVA rektorei, Marnauzas aizstāvībai izplatījuši gan viņas vadīto koru dziedātāji, gan RPIVA studenti un atsevišķi doktoranti, kā arī citi viņas atbalstītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!