Foto: Publicitātes foto
Ambulatorās palīdzības kvota Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā varētu būt lielāka, jo šobrīd redzams, ka ir neliela darba pārstrāde, taču ierobežojumi pakalpojumu sniegšanā nav paredzami, pastāstīja slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anda Čakša.

Slimnīcas vadītāja gan norāda, ka situācijā, kad notiek darba pārstrāde, novelt visu vainu uz nepietiekamo finansējumu nav pareizi. "Vēlos uzsvērt, ka jautājums nav tikai par naudu un pārstrādi, bet par veselības aprūpes organizācijas modeli, sākot ar primāro aprūpi - ar ģimenes ārstu, pediatru," viņa skaidro.

"Bērnu slimnīca ir kā centrs, kur vecākiem doties pēc palīdzības. Un viņi zina, ka to saņems, ka palīdzība būs kvalitatīva un visu diennakti, kam tā arī ir jābūt. Vienīgais nereti tiek aizmirsts primārais filtrs - ģimenes ārsti. Ja šis filtrs strādātu pietiekoši efektīvi, mēs spētu samazināt profilaktisko konsultāciju skaitu pie Bērnu slimnīcas speciālistiem, tādējādi samazināt rindas un nebūtu jārunā par kvotu pārstrādi," piebilst Čakša.

Kā ziņots, valsts apmaksāto ambulatoro pakalpojumu kvotas pārsnieguma dēļ Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) šobrīd ierobežo radioloģijas izmeklējumus, pastāstīja slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Sīle.

Slimnīcas pārstāve apstiprināja, ka PSKUS ir pārsniegusi valsts nodrošināto ambulatoro izmeklējumu kvotu, tāpēc iestādes vadība ir lēmusi par atsevišķu pasākumu īstenošanu, lai kvota netiktu pārsniegta vēl vairāk un slimnīcai netiktu radīti zaudējumi, kā arī tā varētu turpināt sniegt sekundāros ambulatoros veselības aprūpes pakalpojumus.

Lai uzlabotu situāciju slimnīcās un veselības aprūpes nozarē kopumā, šā gada maijā Veselības ministrija (VM) nozares vajadzību segšanai gada otrajam pusgadam prasīja papildu 34,3 miljonus latu. Jūnija sākumā VM tika piešķirti 7,89 miljoni latu, bet 27.augustā valdība vienojās novirzīt nozarei vēl 5,2 miljonus latu.

Drīzumā veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem atbilstoši noslēgtajiem līgumiem un vajadzībām plānots novirzīt minētos 5,2 miljonus latu. Lielāko daļu no šī finansējuma jeb 3,55 miljonus latu plānots piešķirt ambulatorajai aprūpei, bet 858 360 latu - stacionārajai palīdzībai, iepriekš informējis Nacionālais veselības dienests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!