Foto: PantherMedia/Scanpix
Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) nav novērojusi viendzimuma attiecību popularizēšanu izglītības iestādēs, tāpēc šādas reklamēšanas aizliegšanu neuzskata par nepieciešamu.

Biedrība "Sargāsim mūsu bērnus!" Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) iesniedza ierosinājumu rīkot tautas nobalsošanu par Bērnu tiesību aizsardzības likuma grozīšanu un papildināšanu ar pantiem, kas aizliedz popularizēt un reklamēt viendzimuma attiecības. CVK vairākām institūcijām, tajā skaitā VBTAI, lūdza sniegt savus atzinumus par piedāvāto likumprojektu.
Atbildē CVK inspekcija norāda, ka, iepazīstoties ar likumprojektā norādīto Bērnu tiesību aizsardzības likuma redakciju, inspekcija uzskata, ka nav nepieciešams izdarīt grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likuma attiecīgajā normā.
"Informējam, ka, veicot bērnu tiesību aizsardzību regulējošo normatīvo aktu kontroli, inspekcija nav saskārusies ar gadījumiem, ka izglītības iestādēs un bērnu ārpusģimenes aprūpes iestādēs tiktu reklamētas laulības un seksuālās attiecības starp viena dzimuma personām," norāda VBTAI priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa.

Tāpat Latvijas Satversmes 110.pantā nav noteikta bērnu dzimumaudzināšanas kārtība izglītības iestādēs un bērnu ārpusģimenes aprūpes iestādēs. Līdz ar to bērnu dzimumaudzināšana nevar būt balstīta uz Latvijas Satversmes 110.pantu, kā tas norādīts likumprojektā, par VBTAI pausto viedokli informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Biedrība rosinājusi arī noteikt, ka bērnu aizliegts iesaistīt skaistuma konkursos un pasākumos, kuru mērķis ir popularizēt un reklamēt viendzimuma personu seksuālās un laulības attiecības. Inspekcija informē, ka saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu [jau tagad] bērna tiesības tiek aizsargātas, lai sasniegtu sabiedrības interesēm atbilstošas vērtību orientācijas veidošanos un nostiprināšanos bērnā, kā arī sasniegtu bērna orientāciju uz ģimeni kā sabiedrības organizācijas pamatvērtību un vienu no sabiedrības un indivīda galvenajām vērtībām.

Saskaņā ar Satversmes 110.pantā un Civillikumā noteikto pie ģimenes šaurākā nozīmē pieder laulātie, kuri var būt vienīgi pretējā dzimuma personas. Savukārt saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu atbilstoši Civillikuma noteikumiem vecāku pienākums ir rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās.

Vecāku pienākums ir sagatavot bērnu patstāvīgai dzīvei sabiedrībā, pēc iespējas respektējot viņa individualitāti, ievērojot spējas un tieksmes. Vecāki ir bērna dabiskie aizbildņi (likumiskie pārstāvji). Viņu pienākums ir aizstāvēt bērna tiesības un ar likumu aizsargātās intereses.

Līdz ar to secināms, ka vecāku pienākums ir rūpēties un audzināt bērnu, lai bērnā veidotos un nostiprinātos sabiedrības interesēm atbilstoša vērtību orientācija, tai skaitā izpratne par ģimeni, kurā ietilpst pretējā dzimuma laulātie, norāda Rieksta-Riekstiņa.

CVK atzinumu par likuma grozījumu projektu lūgusi sniegt arī Tieslietu ministrijai, Labklājības ministrijai, Tiesībsarga birojam, Saeimas Juridiskajam birojam un Latvijas Bērnu fondam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!