Foto: Publicitātes foto
Pieci Amatas novada jaunieši no 22. līdz 26. oktobrim devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Mariboru Slovēnijā, lai projekta "From Active Citizenship to EuroCitizenship" dalībniekiem stāstītu, kā viņu novada iedzīvotāji,īpaši jaunieši, iesaistās nelielā novada sabiedriskajā un politiskajā dzīvē.

Jau šā gada augustā aizsākās aktīva līdzdarbošanās projektā "From Active Citizenship to EuroCitizenship", kura galvenā rīkotāja ir Bardejovas pašvaldība Slovākijā.

Realizējot projektu, Amatas novada jauniešiem bija jāintervē visu novadā ietilpstošo pagastu iedzīvotāji, lai uzzinātu viņu viedokli par dzīvi pašvaldībā un to, kā mainījusies dzīve pēc iestāšanās Eiropas Savienībā. Anketas jautājumi iekļāva tādas tēmas kā izglītība, reģionālā attīstība, sabiedriskās aktivitātes un citas jomas. Kopā tika aptaujāti 120 Amatas novada iedzīvotāji.

Projektā piedalījās septiņas pašvaldības no dažādām Eiropas valstīm: Itālijas, Rumānijas, Latvijas, Čehijas, Polijas, Slovēnijas un Slovākijas. Tā mērķis bija pārrunāt un debatēt par aptaujas rezultātiem. Izvērsās interesanta diskusija - pašvaldības dalījās pieredzē un padomos, kā aktivizēt iedzīvotājus, stāstīja par labajiem piemēriem. Lielākoties tās bija pēc iedzīvotāju skaita salīdzinoši mazas pašvaldības, un tas diskusijas dalībniekiem palīdzēja labāk izprast Amatas novada situāciju. Arī Latvijas jaunieši labprāt atbildēja uz jautājumiem un dalījās Amatas novada pieredzē.

Otrs un ne mazāk svarīgais jautājums projekta dienaskārtībā bija jaunieši – kā pašvaldības sadarbojas ar jauniešiem, cik aktīva ir jaunā paaudze un kā pašvaldības iedrošina jauniešus iesaistīties politiskajos procesos, kā palīdz tiem sākt veidot uzņēmumus. Aktīvi iesaistoties diskusijās, prezentējot Amatas novada jauniešu aktivitātes, pašvaldības no citām valstīm bija patīkami pārsteigtas par to, kas notiek Amatas novadā, par to īpašs prieks, jo Latvijas jaunieši varēja ne tikai gūt pieredzi no citiem, bet arī dalīties un dot padomus no savas pieredzes.

Visā projekta laikā valdīja ļoti brīva, nepiespiesta gaisotne – tāda, kurā raisās vislabākās idejas.

Pasākumā piedalījās novada domes priekšsēdētajas vietniece Guna Kalniņa-Priede un jaunieši no Amatas novada Jauniešu domes, kā arī jauniešu organizācijas "Nītaureņi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!