Foto: Reuters/Scanpix
Pasaules šaha čempions un Krievijas opozīcijas līderis Garijs Kasparovs, kurš vērsies pie Saeimas frakcijas ar lūgumu piešķirt viņam Latvijas pilsonību, decembrī privātā vizītē plāno ierasties Rīgā.

Kasparova ģimenes draudzene Jeļena Avotiņa-Jekateriņičeva, kas iesniegumā par pilsonības piešķiršanu norādīta kā koordinatore, pastāstīja, ka Kasparovs nepieciešamības gadījumā ir gatavs tikties ar politiķiem, taču pagaidām šādas sarunas nav plānotas. Kasparovs Rīgā ieradīsies decembrī, bet tā būs privātā vizīte.

Viņa stāstīja, Kasparovs rūpīgi izsvēris šo jautājumu un pie citu valstu pārstāvjiem neesot vērsies ar lūgumu par pilsonības piešķiršanu.

Avotiņa-Jekateriņičeva arī piebilda - grozījumi Pilsonības likumā stājās spēkā nesen, 1.oktobrī, līdz ar to pagaidām līdz galam nav skaidra tehniskā procedūra saistībā ar šo jautājumu.

Kasparovs savā iesniegumā nav uzrunājis "Saskaņas centra" (SC) frakciju, kas, pēc Avotiņas-Jekateriņičevas teiktā, ir loģiski, jo SC esot noslēgts sadarbības līgums ar Krievijas valdošo partiju "Vienotā Krievija".

Kā ziņots, Kasparovs lūdzis piešķirt viņam Latvijas pilsonību, aģentūrai LETA apstiprināja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis (V).

Kasparovs lūdz viņu uzņemt Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā, saglabājot esošo Krievijas pilsonību.

Kasparovs savā iesniegumā norāda, ka viņa dzīve no jaunības dienām ir saistīta ar Latviju, kur 70.gados viņš guvis nozīmīgas uzvaras šahā. Arī Kasparova dēla māte ir Latvijas pilsone, savukārt dēlam ir uzturēšanās atļauja Latvijā, un Kasparova dēls regulāri apmeklējot Rīgu.

"Cieņpilna attieksme pret cilvēkiem un cilvēka tiesībām pieder pie Latvijas demokrātijas pastāvīgajām vērtībām. Latvijā nepastāv ne cittautiešu etniskā diskriminācija, ne varas diktatūra. Šeit visus jautājumus risina Latvijas tauta ar demokrātiski ievēlētu tautas priekšstāvju - Saeimas deputātu - starpniecību. Katrs Latvijas cilvēks ir tiesīgs brīvi izteikt savu viedokli, piedalīties politikas procesā, nebaidoties tikt pretlikumīgi vajāts," teikts Kasparova iesniegumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!