Foto: F64

Arī šobrīd Latvijai ne mazāk kā agrāk ir vajadzīgi drosmīgi, godprātīgi, patiesi un dzimteni mīloši cilvēki, pirmdien uzrunā militārajā parādē par godu Lāčplēša dienai, sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Prezidents atgādināja, ka Lāčplēša diena ir Latvijas brīvības cīņās kritušo varoņu piemiņas diena. 1919.gada 11.novembrī Latvijas armija atbrīvoja Rīgu no bermontiešiem un šajā dienā tika iedibināts Lāčplēša Kara ordenis.

"Lāčplēša diena saistās ar stāstu par jauniešiem, no kuriem daudzi pat nebija pilngadīgi, turklāt vāji bruņoti, bet stājās pretī Bermonta pārspēkam, par nabadzīgiem laukiem un pilsētām, kuras pamazām uzplauka, par vienkāršiem ļaudīm, kas, smagi strādājot, cēla Latviju, par politiķiem, kuri mācījās veidot valsti laikos, kad pašas valsts vēl īsti nebija. Arī šobrīd Latvijai ne mazāk kā agrāk ir vajadzīgi tādi cilvēki, kā toreiz – drosmīgi un godprātīgi, zinātkāri un strādāt griboši, patiesi un dzimteni mīloši," sacīja prezidents.

"Simtiem un tūkstošiem svecīšu tiek aizdegtas Latvijas karavīru piemiņas vietās un kapsētās. Ne tikai Rīgas Brāļu kapos un citur valstī, bet arī Ikšķiles vecajos kapos – tiem 75 Nāves salā par dzimteni kritušajiem strēlniekiem, kuri Latvijas dzīvību vērtēja augstāk par savējo. Šajā dienā pieminam arī tos, kas par Latvijas brīvību un neatkarību krita citos karos un citās frontēs. Lai mūžīga piemiņa viņiem visiem!," turpināja prezidents.

Viņš arī norādīja, ka mūsdienās karavīra tēls ir citādāks nekā pirms gadsimta. Šodien karavīrs ir izcili ekipēts, pasaules standartu līmenī apmācīts, ar kuru Latvija var lepoties ne vien savā zemē, bet arī visā pasaulē. Bez patiesas sirds degsmes un cilvēciskas drosmes neviens par karavīru nekļūst. Tā ir pārliecība un smags darbs, neatkarīgi no laika, kurā esam. Pārliecībā ir mūsu spēks, gara spēkā rodas mūsu pārliecība, pārliecināts ir Bērziņš.

"Šajā karavīriem nozīmīgajā dienā paldies visiem, kas savu dzīves aicinājumu saista ar Latvijas valsts drošību un aizsardzību!" uzrunā norādīja prezidents.

Jau ziņots, ka pirmdien Latvijā ar vērienu tiks atzīmēta Lāčplēša diena, kad tiek pieminēta neatkarīgās Latvijas armijas uzvara pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī.

Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 9.novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11.novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki. Latvijas Brīvības cīņas ilga no 1918.gada 18.novembra, kad tika proklamēta Latvijas Republika, līdz 1920.gada 11.augustam, kad tika noslēgts Latvijas-Krievijas miera līgums. Šo dienu Saeima ir noteikusi par Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!