Foto: Saeimas administrācija

Pēc Rīgas lielveikalā "Maxima" notikušās traģēdijas iedzīvotāji bija pauduši satraukumu par šī gada sākumā ekspluatācijā nodotās Saldus Mūzikas un mākslas skolas ēkas apzaļumotā jumta drošību. Saldus novada pašvaldības galvenais būvinženieris Normunds Ozoliņš norādīja, ka nav iemesla satraukumam, jo visas skolas ēkas konstrukcijas ir no dzelzsbetona un ar lielu drošības rezervi.

Konsultējoties ar Saldus Mūzikas un mākslas skolas konstruktoriem, pašvaldība ieguvusi informāciju, ka ir izvērtēta ne tikai iespējamā sniega slodze, bet arī rēķinātas un modelētas situācijas ar sniega sanesumiem un kupenām. Sniega slodze ir ņemta ar aprēķinu, ka iespējami ne tikai standarta gadījumi, kā katru gadu, bet var būt arī neparedzēti liels sniega daudzums. Ir izvērtēta arī zemes substrāta un oļu radītā slodze.

Lai uz ēkas konstrukcijām netiktu pārsniegta pieļaujamā sniega slodze, sniegs jānotīra, kad tas sasniedzis 35 centimetru biezumu jumta centrālajā daļā, 50 centimetrus jumta zemākajā daļā un 70 centimetrus iekšējās atklātajās terasēs. Ja sniega segas biezums tuvojas maksimāli pieļaujamam biezumam, sniegu no ēkas jumta nepieciešams norakt.

Kā ziņots, 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" griestiem, Zolitūdē bojā gāja vismaz 54 cilvēki, tostarp trīs ugunsdzēsēji, bet vēl vairāki desmiti guva smagus savainojumus.

Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas. Lai pieminētu šīs traģēdijas upurus, šodien plkst.10 visā Latvijā paredzēts klusuma brīdis.

Par Zolitūdes traģēdiju ir sākts kriminālprocess, kuru izmeklē Valsts policija.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!