Foto: DELFI
Iniciatīva, kurai portālā ''Manabalss.lv'' tiek vākti paraksti par aicinājumu pasargāt bērnus no tā dēvētajām "legālajām narkotikām'' un veikt izmaiņas likumdošanā, juridiski neko neatrisinātu, aģentūrai LETA sacīja Iekšlietu ministrijas (IeM) Nozares politikas departamenta direktora vietnieks Jānis Bekmanis.

Pēc Bekmaņa teiktā, ''Manabalss.lv' iniciatīva ir uztverama kā pozitīvs signāls no sabiedrības, ka tā izprot un vēlās atrisināt pastāvošo problēmu saistībā ar ''legālajam narkotikām'', tomēr šī iniciatīva neko juridiski neatrisinās.

Problēmas izriet no tā, ka ar vispārīgu definīciju nevar aizliegt jebkuras psihoaktīvas vielas, jo starp psihoaktīvām, tostarp atkarību izraisošām, vielām ietilpst arī kofeīns un citas vielas, kuras ir sastopamas gan pārtikas produktos, gan arī medikamentos. Līdz ar to šādi var tikt aizliegta arī kafija, tēja un dažādi medikamenti, kuru sastāvā ir psihoaktīvas vielas.

Kā uzsver IeM pārstāvis, visu šogad šajā jomā pieņemto likumu grozījumu galvenais mērķis ir panākt, lai tā dēvētās ''legālās narkotikas'' pēc iespējas ātrāk nokļūtu narkotisko vielu sarakstā un tām tiktu piešķirts narkotisko vielu statuss, tādā veidā daļa no tām tiktu pielīdzināta jau pazīstamām narkotikām kā heroīns, kokaīns u.c., bet daļa varētu tikt atļauta izmantošanai tikai medicīnā vai zinātnē.

Runājot par jaunajiem grozījumiem likumā "Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību", kas paredz, ka jaunām psihoaktīvām vielām, kas vēl nav iekļautas aizliegto vielu sarakstā, var piemērot pagaidu aizliegumu, Bekmanis uzsvēra, ka tas ir nozīmīgs ātrās reakcijas līdzeklis. Tomēr pamata līdzeklis ir jauno vielu iekļaušana kriminalizēto vielu sarakstā.

Viņš arī atzīmēja, ka pašreiz ir pāragri kategoriski secināt, ka šie likumu grozījumi ir neefektīvi, jo tie ir samērā jauni. Turklāt līdzīgi likumi ir pieņemti arī daudzās citās valstīs (ASV, Austrālijā, Dānijā, Īrijā, Lielbritānijā, Spānijā un citur). Bekmanis norādīja, ka tajās valstīs, kurās papildus tam ir paredzēta vēl arī kriminālatbildība par šāda pagaidu aizlieguma neievērošanu, šo vielu atklātas tirdzniecības parādības vairs nepastāv.

Patlaban Saeimā ir iesniegti likuma grozījumi, kas paredz kriminālatbildību par pagaidu aizliegumam pakļauto ''legālo narkotiku'' realizēšanu. Tiek prognozēts, ka grozījumi varētu tikt pieņemti un stāties spēkā jau nākamā gada pirmajos mēnešos.

Jau ziņots, ka portālā "Manabalss.lv" tiek vākti paraksti par aicinājumu pasargāt bērnus no "legālajām narkotikām". Iniciatīvas autori mudina veikt izmaiņas likumdošanā, sintētiskās narkotikas pielīdzināt narkotiskajām un psihotropām vielām un stingri ierobežot to apriti. Iniciatīvu parakstījuši vairāk nekā 6000 cilvēku.

Latvijā 14.novembrī stājās spēkā likuma grozījumi par pagaidu aizliegumu apreibinošajām vielām - izmaiņas paredz iespēju ar Slimību profilakses un kontroles centra lēmumu uz laiku līdz 12 mēnešiem aizliegt vai ierobežot tādu jaunu psihoaktīvo vielu vai to saturošu izstrādājumu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai izplatīšanu, kuras nav iekļautas Latvijā kontrolējamo narkotisko vielu, psihotropo vielu un prekursoru sarakstos. Pagaidu aizliegumu piemēros tām vielām, par kurām saņemta informācija no Eiropas Agrīnās brīdināšanas sistēmas vai saņemts tiesu ekspertīžu iestādes atzinums.

Jaunais regulējums ir būtisks arī muitas dienestiem, ļaujot potenciāli kaitīgās vielas lielos apmēros aizturēt jau uz valsts robežas un ierobežot to nonākšanu mazumtirdzniecībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!