Foto: LETA
Valsts prezidents Andris Bērziņš izsaka visdziļāko līdzjūtību bijušā Dienvidāfrikas Republikas prezidenta Nelsona Mandelas ģimenei, prezidentam Džeikobam Zumam un visai Dienvidāfrikas Republikas tautai sakarā ar bijušā valsts vadītāja nāvi, informē Prezidenta Preses dienests.

"Pasaulē vienmēr atcerēsies Nelsonu Mandelu kā pirmo Dienvidāfrikas prezidentu, kas ievēlēts demokrātiskās vēlēšanās, un Nobela Miera prēmijas laureātu, kā cīnītāju pret aparteīdu savā valstī, kas ir spilgts piemērs varonībai un drosmei. Mēs vienmēr būsim pateicīgi par viņa pašaizliedzīgo devumu miera, cilvēktiesību un demokrātijas veicināšanai pasaulē," atzīmē Latvijas prezidents.

Arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) nosūtījusi vēstuli Dienvidāfrikas Republikas Nacionālās Asamblejas priekšsēdētājam Maksam Sisulu, Latvijas parlamenta vārdā izsakot līdzjūtību saistībā ar Nelsona Mandelas aiziešanu mūžībā, portālu "Delfi" informēja Saeimas Preses dienests.

"Pasaulei šī ir skumja diena. Šī ir skumja diena ikvienam, kurš cīnījies par brīvību, vienlīdzību, tiesiskumu un demokrātiju," vēstulē norāda Āboltiņa. "Viņa runas un viņa darbi ietekmēja notikumus, kas rezultējās ar aparteīda noziegumu izskaušanu un ievērojamām pozitīvām pārmaiņām mūsu planētas vēstures ritējumā. Viņš bija karognesējs un iedvesmas avots miljoniem cilvēku, kuri savu dzīvi pavadīja rasisma, nabadzības un nevienlīdzības gūstā."

Vēstulē Saeimas priekšsēdētāja uzsver – Nelsons Mandela bija izcila personība. "Viņa dzīvesstāsts, viņa spēks nekad nepadoties un viņa spēja iet izlīguma, nevis atriebības ceļu, padara viņu par vienu no nozīmīgākajiem līderiem pasaules vēsturē." Saeimas priekšsēdētāja izsaka visdziļāko līdzjūtību Nelsona Mandelas ģimenei, Nacionālās Asamblejas deputātiem un Dienvidāfrikas Republikas tautai.

Jau ziņots, ka Ceturtdien 08:30 pēc Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) vietējā laika 95 gadu vecumā miris DĀR pirmais melnādainais prezidents un cīnītājs pret aparteīda režīmu Nelsons Mandela.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!