"6. decembrī somi svinēja savu neatkarības dienu. To parasti krāšņu dara divas lietas: militārā parāde un Somijas prezidenta pieņemšanas balle," raksta aculiecinieks Leons Stiprais.

"Somu neatarības dienai par godu rīkotās parādes laikā ievēroju, ka Karēlijas lidotāju pulka karogu rotā kāškrusts. Tikai nepārprotiet! Krāsas un izvietojums ir pavisam citāds. Somijas karoga krāsas ir zils un balts. Krusts balstās uz nosacīta taisnstūra vienas malas, kas ir pretēji hitleriskā kāškrusta principam.

Vēsturiski somu krusts bija uzzīmēts uz lidmašīnām jau 1920 gados. Pēc kara ar staļinistisko Krieviju zīmes no lidmašīnām novāca. Tās pārtapa aplī. Toties vēsturiskais karogs iznīcināts netika. Jo par tā slavu un godu somu kara lidotāji atdeva savas dzīvības.

To pašu var teikt par somu bruņu tehniku. Kā pieminekļi tie izvietoti visā Somijā un klanīties histērisku “cīnītāju” priekšā somi negrasās.

Nesen fiksēju gadījumu, ka somu pieminekļa - pašgājēja lielgabala krusts tika aizmālēts. Blakus tam bija uzzīmēts sirpis un āmurs. Kaut gan pie tanka ir izvietots paskaidrojošs uzraksts piecās valodās. No oficiālās Krievijas puses, nekādi paziņojumi nav skanējuši. Jo krievi saprot. Ja tiks veikts pārāk liels spiediens uz somiem, tad viņi iestāsies NATO. Somu armija ir vērā ņemams spēks.

Šogad prezidenta pieņemšanā bija 1700 uzlūgto viesu, tostarp mazākumtautību pārstāvji, sāmi, karēļi, romi, kā arī ievērojami sportisti,aktieri, zinātnieki, arī Saeims, ministru kabinets un diplomātiskais korpuss, un iepriekšējie valsts prezidenti. Televīzijā šo procesu skatās visa Somija.

Pēc īsa koncerta viesi dodas pie “zviedru” galda, kur izkārtotas lašmaizītes , siļķu fileju uzkodas, sālītu gurķīšu rotātas maizītes, šķiņķmaizītes, dažāda veida sacepumu gabaliņi, piparkūkas, konfektes un vairāku veida tortes gabaliņi. Arī āboli un citi augļi. Uzdzret var kafiju, tēju, sulas un citus dzērienus.

Atšķirībā no mūsu prezidenta pieņemšanas, neoficiālajā daļā žurnālisti netiek izvadīti no zāles. Otrādi, viņi fotogrāfē un intervē daudzus viesus. Arī pašu prezidentu. Viesiem tiek jautāts par iespaidiem koncertā. Par apģērba niansēm. Kādus ēdienus viņi izvēlas. Jau nākamajā dienā šīs intervijas parādās avīzēs un žurnālos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!