Foto: F64
Portāls "ntz.lv" vēsta, ka "Tukums Airport" jau otro reizi jāpārstrādā ietekmes uz vidi ziņojums Vides pārraudzības valsts birojam; ziņojumā izvērtējot iecerētā lidlauka paplašināšanu. Atkārtoti jāorganizē arī ziņojuma sabiedriskā apspriešana.

"Delfi" jau rakstīja, ka Tukuma lidosta "Tukums Jūrmala" šogad plānoja sākt regulāru avioreisu apkalpošanu un ka pērn norisinājās lidostas pasažieru termināļa būvniecība, kurai durvis pasažieriem bija plānots vērt 2013. gada pirmajā ceturksnī.

Lidostas darbības paplašināšanas ietvaros ir iecerēts nodrošināt regulārus pasažieru pārvadājumus un palielināt pārvadājumu skaitu līdz 3000 pacelšanās un nosēšanās reizēm gadā. Daļa no reisiem būtu regulārie lidojumi, daļa – čarterlidojumi. Vidēji dienā nav paredzēti vairāk kā 8 lidaparātu uzņemšanas un pacelšanās gadījumi.

Pacelšanās un nolaišanās trajektorijas paredz, ka lidaparātu uzņemšanai lidostā un izlidošanai no lidostas tiks izmantota gaisa telpa divos alternatīvos virzienos atkarībā no lidojuma apstākļiem. Pacelšanās un nolaišanās trajektorija dienvidaustrumu virzienā no lidostas, pāri Smārdes lauku teritorijai un autoceļam A10 Rīga-Ventspils, kā arī alternatīvā pacelšanās un nolaišanās trajektorija ziemeļrietumu virzienā no lidostas pāri Tukuma pilsētas austrumu daļai. Tiek prognozēts aptuveni vienāds pacelšanās un nolaišanās trajektoriju izmantojuma sadalījums.

Pirmoreiz lēmumu par sākotnējās ietekmes uz vidi novērtējumu birojs pieņēma 2012. gada 20. februārī, un šis process ar vērtējumiem, pētījumiem un sabiedrības viedokļa noskaidrošanu noslēdzās tā paša gada 12. decembrī. Savukārt 2013. gada 13. februārī birojs uzdeva SIA «Tukums airport» novērst nepilnības ietekmes uz vidi novērtējuma ziņojumā un organizēt atkārtotas sabiedriskās apspriešanas sanāksmes, kas notika šī gada augustā.

20. septembrī ietekmes uz vidi novērtējuma aktuālā versija tika iesniegta Vides pārraudzības valsts birojā, taču decembra vidū, nesagaidot galā atzinumu, SIA "Tukums Airport" to bija vēlējies saņemt atpakaļ.

Pret Tukuma lidostas iecerēto darbības paplašināšanu iebilst vietējie iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!