Foto: PantherMedia/Scanpix
Man tā vien gribas sakravāt mantas un aizbraukt no šīs valsts. Kamēr valdība lido citās dimensijās, likumīgie "šeptmaņi" dara visu, lai pagrābtu, izkrāptu, apčakarētu un pazemot tos, kuri strādā godīgi un finansiālos līdzekļus tērē ar prātu.

Latvijā netrūkst piemēru, kā "kakla kungi" visatļautībā izmanto valsts piešķirto varu, no iedzīvotājiem izčiepjot iespējami vairāk, jo par to no viņiem atbildību neviens neprasīs.

Viens no piemēriem, kas mani šokējis, ir fakts, ka, valstī sākoties grūtiem laikiem, bankas savu visatļautību izmantoja, ģimenēm atņemot mājas un iedzenot tās mūža parādos.

Sevišķi tās vērsās pret uzņēmumiem, kuri nodarbojās ar koka izstrādājumiem. Tos centās sagraut, lai latvieši nestātos ceļā apaļkoksnes izvešanai no Latvijas uz Skandināviju. Tieši par šādu soli arī Dombrovski eirozonā tagad ciena. Tiesa, daļa iedzīvotāju toreiz solidarizējoties ar Latviju no Swedbankas pārgāja uz "Hipotēku banku". Arī es. Kad redzēju "Swedbank" īstenotās cūcības, pārgāju uz Hipotēku banku.

Šādu soli sākotnēji atbalstīja arī Dombrovskis, taču, kad ārkārtīgi liela daļa cilvēku izvēlējās "Hipotēku banku", mūs visus atmeta atpakaļ Swedbankā. Visvairāk mūsu vidū bija pareksiešu, kuri gribēja atbalstīt savas valsts Hipotēku banku.

Tā ir tā Dombrovska labā finansiālā pārvaldība pasaules, ne tautas acīs. Par līdzīgiem finansiāliem pārkāpumiem Islande vietējos "darboņus" sabāza cietumā, savukārt rijīgās bankas padzina no valsts.

Beidzot cilvēkiem atveras acis: Swedbankai ir monopols Latvijā! Tagad arī sākušās arī pirmās "Swedbank" monopolcūcības.

Kādā dienā konstatēju, ka mājās esmu aizmirsis norēķinu karti. Skaidras naudas līdzi nebija. Devos uz banku izņemt vismaz 20 latus nepieciešamajiem pirkumiem, starp kuriem svarīgākais - degviela automašīnai, ar kuru bija jādodas pakaļ bērniem uz viņu mācību iestādēm.

Man par pārsteigumu bankā 20 latu vietā izsniedza 17 latus. Kad vaicāju, kāds tam pamats, man atteica: "Nu tas tā jau no jūlija" (komisijas maksa 3 lati). Aizbraucu mājās pazemots un dubļiem apliets. Galvā skanēja tikai viena doma: es beidzot saprotu tos, kuri daudz nerunā, sakravā mantas un dodas prom.

Prom no šīs nožēlojamās despotijas, kur pie varas esošie domā tikai to, kā sodīt, apkrāpt pēc iespējas sāpīgāk. Man tagad raisās pārdomas, vai es kā dzejnieks un mūziķis padomju laikos rīkojos pareizi, rakstot dziesmas par Latvijas neatkarību, pastāvīgi konfliktējot ar komunistu varu? Vai es spēju aizdomāties, ka mana brīvā Latvija būs šāda? Ar tik zemu sociālo domāšanas līmeni?

Kas notiek ar Latviju? Gluži tāpat kā padomju gados slavēti tiek vadoņi, kuri citās valstīs sēdētu aiz restēm un būtu negodā. Pat pēc Zolitūdes traģēdijas, kura notikusi korupcijas un varas nolaidības rezultātā, Dombrovskis soļo pa Latviju svilpodams un piedalās varas veidošanas pasākumos.

Varu šim cilvēkam pateikt, ka uzņemties atbildību par desmitiem nogalinātu cilvēku, nozīmē nekad vairs nelīst tur, kur nolaidības dēļ tik daudzi gājuši bojā. Šī ir tikai viena traģēdija, kuru mediji atspoguļojuši, bet cik gan daudzi Latvijas pilsoņi Dombrovska nolaidības dēļ nav izdarījuši pašnāvības, izbraukuši no valsts, tādējādi ļaujot bankām un naudas izspiešanas firmām veikt genocīdu pret Latvijas tautu?

Intereses pēc piezvanīju Finanšu un kapitāla tirgus komisijai FKTK. Atbildēja Zelča, sakot, ka es varu pāriet uz citu banku, ja man kādas pretenzijas. Atbilde uzreiz ļāva saprast, kāda līmeņa cilvēki strādā banku uzraudzībā. Jo vai tad tiešām atbildīgā persona nesaprot, ka pāriet uz citu banku nemaz nav iespējams? Swedbank pieder norēķinu monopols Latvijā.

Uzrakstīju arī oficiālu vēstuli FKTK. Taču tā arī neesmu saņēmis atbildi, vai tas ir adekvāti valstī, kurā ir zemākais ekonomiskais rādītājs Eiropā, pieprasīt no cilvēka 3 latus par 20 latu izsniegšanu? FKTL atbildēja, ka tai neesot jāuzrauga šāda bankas darbība.

Bet ko tad FKTK uzrauga? Laikam jau tikai to, ko vēlas bankas. Laikam jau FKTK nav jāzina, kā bankas izzog bērnu pabalstus "mēra laikā", kā Swedbank saņem apmelojošu informāciju par Latvijas iedzīvotājiem no naudas atgūšanas kompānijas "Creditreform" un pazemo savus klientus. Tieši tas arī traucē Latvijas ekonomiskajai attīstībai.

Šādu piemēru ir daudz. Varu tikai teikt to, ka mēs savā zemē esam ielaiduši rijīgus zvērus un ka tie gluži kā maugļi banku nozari pataisa par džungļiem, kur dzīvnieki apmāca cilvēkus medīt visu kas ēdams.

Protams, piezvanīju arī "Swedbank". Preses sekretārs uz manu jautājumu, vai ir adekvāti no klientiem pieprasīt tik lielu naudas summu par naudas izsniegšanu, atbildēja, paskaidrojot, ka eksistē arī internetbankas, kredītkartes.

Kad es jautāju vēlreiz, vai pieprasītā komisijas naudas summa ir saprātīga, apzinoties, cik Latvijas iedzīvotājiem zemi ienākumi? Preses sekretārs man atbildēja to pašu, proti, ka eksistē internetbanka un tajā nekas nav jāmaksā. Radās sajūta, ka man atbild ieprogrammēts robots. Tas parādīja bankas attieksmi. To, ka tā nestrādā ar pensionāriem un muļķiem, kuri neport apieties ar kartēm, kā arī ar tiem, kuri vēlas būt brīvi no interneta.

Un, ja nu kāds vēlas dzīvot pats pēc saviem likumiem, vai gadījies mājās aizmirst karti, tad mēs tādus sodām pamatīgi.

Tajā pat dienā kāda uzņēmuma vadītājam pajautāju, kā viņš domā, cik daudz man Swedbanka paņēma par apkalpošanu? Viņš minēja, ka, augstākais, 50 santīmus. Lūk, tātad divarpus lati ir tā "uzvārīšanās" summa simbolizējot to prātā eksistējošo starpību starp sabiedrību un eliti. Tā ir atbilde uz visām porblēmām Latvijā, kuru dēļ cilvēki sakravā somas, paņem bērnus un dodas prom.

Pēdējais Dombrovska paziņojums, ka šai valdībai ir jāstrādā arī pēc vēlēšanām parāda tikai to, ka pat traģēdija nav spējusi atkausēt pie varas esošo cilvēku sirdis. Viņi atkal bezatbildīgi liek Latvijas valsts jumtā ļenganas skrūves jaunai traģēdijai, jaunai vienaldzībai, jaunam sociālās nevienlīdzības etapam.

"Swedbank" preses sekretāre Kristīne Jakubovska: "Ļoti žēl, ka radusies situācija, kas aculieciniekam atstājusi negatīvu iespaidu. Tāpēc vēlreiz gribētu pastāstīt par bankas cenrāža veidošanas loģiku. Pamata princips ir – visām skaidras naudas darbībām, ko sniedz filiāles, ir pieejamas alternatīvas elektroniskajos kanālos, kas ir lētākas, nekā filiālēs, vai ir bez maksas. Tie ir bankomāti, internetbanka, Telefonbanka jeb klientu kontaktu centrs, un banka nodrošina plašu šo kanālu pieejamību. Savukārt cenrādis skaidras naudas darbībām filiālēs ir tuvināts šo pakalpojumu pašizmaksai.

Naudas izmaksa bez maksas (līdz 500 latiem ar vienu karti mēnesī vai tagad attiecīgi līdz 715 eiro mēnesī) ir pieejama bankomātos. Savukārt gadījumiem, ja kontā ir mazāka naudas summa, nekā bankomātā var izņemt, ir iespēja filiālē bez maksas izņemt vienreiz mēnesī līdz 9,99 eiro (pirms eiro ieviešanas – līdz 4,99 latiem). Kas noder arī līdzīgiem gadījumiem, ja, piemēram, karte ir aizmirsta mājās un ir steidzami vajadzīga nauda.

Kopumā bez maksas Swedbank saviem klientiem nodrošina 218 ikdienas pakalpojumus. Jāatzīmē, ka vairāk nekā 98% no klientu maksājumiem mūsdienās tiek veikti internetbankā, 98% skaidras naudas izmaksas klienti saņem bankas automātos(ATM) un vairāk nekā 90% skaidras naudas iemaksas notiek naudas iemaksas automātos (NIB)."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!