Foto: F64
Juriste Ieva Brante 10. janvārī vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un Ģenerālprokuratūrā ar iesniegumu, kurā lūdz tiesībsargājošās iestādes sākt kriminālprocesu pret Rīgas mēru Nilu Ušakovu (SC).

Ušakova darbībā Brante saskata sabiedrības maldināšanu, pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un Rīgas pašvaldības budžeta izsaimniekošanu.

Piemēram, kā iesniegumā norādījusi Brante, Rīgas domes vairākkārt pieņemtie saistošie noteikumi par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta biļešu cenu diferencēšanu pagājušā gada joprojām nav stājušies spēkā, jo neviens no tiem nav publicēts, turklāt Rīgas dome nekādā veidā nav reaģējusi uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) atzinumu, ka šie lēmumi ir prettiesiski.

Pēc juristes norādītā, saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 45.pantu, gadījumos, kad ir saņemts VARAM atzinums, kurā pamatots pašvaldības saistošo noteikumu prettiesiskums un Rīgas dome tam piekrīt, tai jāprecizē saistošos noteikumus un jāpublicē tos. Savukārt, ja Rīgas dome nepiekrīt atzinumam, tai savā lēmumā jāsniedz atbilstošu pamatojumu un jāpublicē saistošos noteikumus "Latvijas Vēstnesī".

Ņemot vērā, ka, lai arī kopš VARAM atzinuma par Rīgas domes saistošo noteikumu atzīšanu par prettiesiskiem, ir pagājušas divdesmit dienas, bet Rīgas dome nav publicējusi šos noteikumu, tie nav spēkā, secina Brante.

"Rīgas mērs Ušakovs apzināti maldina Latvijas iedzīvotājus par šo noteikumu spēkā stāšanos un reklamē tos, aicinot Latvijas iedzīvotājus pieteikties rīdzinieku kartei. Šīs nelikumīgās biļešu cenas reklāmas tiek apmaksātas no Rīgas domes budžeta, tāpat kā nelikumīgās rīdzinieku kartes", skaidro Brante.

Viņasprāt, Ušakovs ir pārsniedzis savu pilnvaru apjomu un maldina Latvijas un Rīgas iedzīvotājus, kā arī izsaimnieko Rīgas pašvaldības budžeta līdzekļus un  nodarbojas ar kaitniecību.

Savukārt Ušakovs par šādu iesniegumu nav satraucies.

"Lai jau viņai veicas! Katrai personai par jebkuru jautājumu ir tiesības vērsties prokuratūrā, tiesā, ANO, NATO un pie Eiropas komisāriem. Esmu pārliecināts, ka nav pamata nekādiem tiesībsargājošo institūciju lēmumiem, kas liktu apturēt līdz šim pieņemtos Rīgas domes noteikumus, jo tie ir pieņemti atbilstoši valsts likumdošanas normām," portālam "Delfi" norādīja Ušakovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!