Foto: LETA
Gada pirmajās nedēļās, no 1.janvāra līdz 16.janvārim, klientu skaits Rīgas pašvaldības naktspatversmēs ir palielinājies par 9% jeb 68 personām - 1.janvārī naktspatversmēs uzturējās 761 cilvēks, bet 16.janvārī - 829, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas sektora vadītāja Lita Brice.

Saskaņā ar Rīcības plānu naktspatversmes līdz 1.martam ik dienu būs atvērtas no plkst.17 līdz 9, bet, ja nakts gaisa temperatūra būs zemāka par mīnus 10 grādiem vai ja āra gaisa temperatūra ir zemāka par 0 grādiem un vēja ātrums ir lielāks par desmit metriem sekundē, naktspatversmes ir atvērtas visu diennakti.

Labklājības departaments aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un nepaiet vienaldzīgi garām cilvēkam, kurš nonācis bezpalīdzīgā stāvoklī. Ja iedzīvotāju redzeslokā nonāk persona, kura uzturas dienas un nakts laikā dzīvošanai nepiemērotos apstākļos - uz ielas, dārza būdās, šķūnīšos, pamestās ēkās vai citās vietās -, departaments lūdz informēt Rīgas patversmes Mobilo brigādi darba dienās no plkst.9 līdz 17 pa mobilo tālruni 27023550. Lai palīdzētu cilvēkam, kurš nonācis grūtībās, jāzvana ārkārtas dienestiem pa tālruni 112 vai policijai pa tālruni 110, vai arī neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam pa tālruni 113.

"Aicinām līdzcilvēkus aukstajā laikā nelietot alkoholu un apreibinošas vielas, kā arī novērtēt zemās gaisa temperatūras ietekmi uz cilvēka fizisko stāvokli un ģērbties atbilstoši laika apstākļiem. Cilvēkus, kas palikuši bez pajumtes, lūdzam izmantot iespēju uzturēties bezmaksas naktsmītnēs," atgādina Brice.

Rīgas pilsētā darbojas septiņas patversmes un naktspatversmes, kuras līdzfinansē Rīgas dome. Kopumā tajās pietiek vietas 863 cilvēkiem.

SIA "V.E.L.G." nakts patversmes vīriešiem un sievietēm darbojas Bolderājā, Esplanādes ielā 1, bet biedrības "Latvijas Sarkanais Krusts" nakts patversme atrodas Latgales priekšpilsētā, Gaiziņa ielā 7.

Sievietes naktsmājas var atrast Rīgas patversmes sieviešu nodaļā Latgales priekšpilsētā, Bārddziņu ielā 2, "PINS" nakts patversmē Ziemeļu rajonā, Tvaika ielā 2, korpuss 12. Savukārt vīrieši patvērumu var meklēt Rīgas patversmes vīriešu nodaļā Latgales priekšpilsētā, Maskavas ielā 208, nakts patversmē "Zilais Krusts" Maskavas ielā 336, SIA "V.E.L.G." naktspatversmē Zemgales priekšpilsētā, Kartupeļu ielā 8.

Dienas centrs bezpajumtniekiem Katoļu ielā 57 darbojas katru darba dienu no plkst.9 līdz 17, bet no 1.novembra tas darbosies arī svētku dienās. Dienas centrā dienā var uzturēties līdz 130 personas, septembrī to apmeklējušas vidēji 90 personas dienā. Tie bezpajumtnieki un maznodrošinātie klienti, kuri piedalās Dienas centra nodarbībās un veic līdzdarbības pienākumus, šeit var saņemt arī siltas pusdienas.

Rīgā darbojas četras zupas virtuves, kuras līdzfinansē Rīgas dome. Ziemā izsniegto zupas porciju skaits kopumā tiek palielināts līdz 1050 porcijām salīdzinājumā ar 680 porcijām oktobrī. Ēdiens tiek izsniegts piecas reizes nedēļā. Zupas virtuvēs nav jāuzrāda nekādi dokumenti, ēdienu var baudīt uz vietas vai arī ņemt līdzi uz mājām savos traukos.

Ēdiena izdales vieta skvērā starp Mazo Nometņu ielu un Zeļļu ielu darbojas darba dienās no plkst.12 līdz 13, Krišjāņa Barona ielā 56 - katru dienu, izņemot svētdienas, no plkst.9 līdz 10, Barona ielā 126 - katru dienu no plkst.12 līdz 13, bet Hospitāļu ielā 55 - darba dienās no plkst.9 līdz 11.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!