Foto: DELFI
Datu valsts inspekcija (DVI) sākusi pārbaudīt gadījumu, kad SIA "Digitālās ekonomikas attīstības centrs" (DEAC) pie vidusskolēna uz mājām nosūtīja savu juristu un brīdinājumā par sekām, kas draud "e-klase" "uzlabotājam", norādījusi viņa personas kodu. Savukārt "e-klase" nākusi klajā ar paziņojumu, kurā uzskaita vidusskolēna izstrādātā paplašinājuma "Skaista klase" "mīnusus".

Tieslietu ministrijas (TM) preses sekretāre Līva Rancāne portālam "Delfi" sacīja, ka DVI sākusi pārbaudīt šo situāciju, taču nekādi sīkāki komentāri līdz pārbaudes beigām netikšot sniegti. Parasti šāda veida pārbaudes ilgstot no diviem līdz četriem mēnešiem.

DEAC valdes loceklis Jānis Kaģis portālam "Delfi" norādīja, ka par to, kā uzņēmums ieguvis nepilngadīgā jaunieša personas datus, tas atklās tikai DVI, bet citām pusēm to izpaust nedrīkst.

"Informācija par personas datu apriti nekādā gadījumā nav publiskojama presē," viņš uzsver.

Savus pārkāpumus šajā procesā DEAC nesaskata: "Viens no mūsu galvenajiem uzdevumiem ir pašiem rūpēties par datu aprites likumību un to prasīt arī no citiem."

Savukārt "e-klase" trešdien izplatījusi paziņojumu presei, kurā norāda, ka, pretēji sabiedrības izteiktajiem pārmetumiem par to, ka "e-klase" vērsusies pie Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēna un prasījusi viņam izņemt no publiskā piedāvājuma viņa izstrādāto "Google Chrome" paplašinājumu "Skaista klase", jo tas samazinot tieši "e-klases" ieņēmumus no reklāmas pārdošanas, portālā reklāmas netiek izvietotas un ieņēmumus no to pārdošanas neiespaido.

"Ja paplašinājums tikai aizklātu reklāmas, mēs šim gadījumam vispār nepievērstu uzmanību, tomēr šajā gadījumā tiek aizklāts un mainīts arī svarīgs saturs. Portāls ir vietne, kurā izvietota visa nepieciešamā informācija par iemesliem, kāpēc neizdodas pieslēgties skolvadības sistēmai, kā arī instrukcijas, kā atjaunot piekļuves skolvadības sistēmai," norādīts paziņojumā.

Tā kā "E-klase" ir darba instruments 90% Latvijas skolu, šī informācija ir ļoti svarīga, lai lietotāji paši spētu operatīvi risināt problēmas, kas radušās saistībā ar piekļuvi skolvadības sistēmai.

Bez tam lietotāji, izmantojot tādus paplašinājumus kā "Skaista klase", nemaz īsti nezina, kādas modifikācijas ir veiktas, piemēram, nav vairs informācijas, ko darīt, ja pazaudēta parole un citi. Tāpēc lietotāji vēršas "e-klases" klientu atbalsta centrā ar pretenzijām, ka "e-klasē" nevar atrast atbildes uz nepieciešamajiem jautājumiem.

Ir cilvēki, kas publiski pauduši viedokli, ka "e-klase" šajā gadījumā rīkojusies agresīvi, tomēr datu drošības jautājumos šāda reakcija klasificējama kā iecietīga, norādīts paziņojumā.

"E-klase" pēc sistēmas sarežģītības ir pielīdzināma internetbankai, tāpēc jebkādas trešo personu darbības tiek uztvertas kā potenciāli draudi, sagatavojoties sliktākajam scenārijam.

Bez tam "e-klasei" bija iespēja rīkoties līdzīgi kā gadījumā, kad vēstures skolotājs Pāvels Jurs bija pārpublicējis savā mājas lapā "Apgāda Zvaigzne ABC" grāmatu, kā rezultātā viņam draudēja cietumsods. "E-klases" satura kopums - funkcionalitāte, objektu kopums, stils, ir tieši tāds, kādu portāla īpašnieki vēlas rādīt lietotājiem. Šo satura kopumu aizsargā Autortiesību likums, un nevienam nav tiesību portālu mainīt bez portāla īpašnieku atļaujas.

Tāpat "e-klase" norāda, ka vidusskolēns ir pārkāpis arī "Google Webstore" lietošanas noteikumus, kas nosaka to, ka paplašinājuma autors saprot, ka par visu informāciju (datnēm, tekstiem, programmatūrām, mūziku, audio failiem vai citām skaņām, fotogrāfijām, video vai citiem attēliem), kurai tas var piekļūt, izmantojot "Google Webstore" pakalpojumu, ir atbildīgs attiecīgo materiālu izveidotājs.

Šo precedentu no savas puses "e-klase" uzskata par izbeigtu, paužot cerību, ka jauniešu ar izcilām zināšanām interneta tehnoloģijās būs arvien vairāk, un portāls varēs savā pulkā uzņemt arvien jaunus talantus. E-klasē strādā vairāki jauni speciālisti, kas šeit sākuši savas darba gaitas jau vidusskolas laikā un veiksmīgi turpina apvienot darbu ar mācībām.

21. janvārī interneta medijus pāršalca vēsts par to, ka viena no Latvijas tīmekļa pakalpojumu kompānijām, DEAC valdes locekļa Jāņa Kaģa personā, vērsusies pret skolēnu par viņa izstrādāto paplašinājumu "Skaista klase" pieprasot šī paplašinājuma aizvākšanu no "Google Chrome Store" saraksta. Minētā paplašinājuma darbība sevī ietvēra klienta puses gala lietotājam nosūtīta koda rezultāta daļēju modifikāciju portālam "e-klase.lv".

Pērn dibinātā datorprogrammēšanas kompānija "Marolind" no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas skolēna pārņēmusi "Google Chrome" pārlūkprogrammas paplašinājumu "Skaista klase", kas padara ērtāku skolvadības sistēmas "e-klase" lietošanu.

Notikušas izsaucis asu reakciju sabiedrībā un DEAC rīcība izpelnījusies kritiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!