2013. gada nogales pēdējo divu mēnešu Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) dati liecina, ka bezdarba procents atkal ir audzis. Par spīti apgalvojumiem, ka ekonomiskā situācija Latvijā stabilizējusies, daudzi jauni cilvēki Latgalē nespēj atrast darbu un apsver iespēju emigrēt, vēsta "Latgales Reģionālā Televīzija".

Brīvo vakanču skaits Rēzeknē šobrīd ir nedaudz sarucis. Ikdienā tiek piedāvātas no 30 līdz 50 vakancēm. Vislielākais pieprasījums - tirdzniecības, ēdināšanas un transporta jomā.

Svetlana Purmale, Rēzeknes NVA filiāles vadītājas vietniece: "Jāmin, ka cilvēkiem ar augstāko izglītību darbu atilstoši savai profesijai atrast ir visgrūtāk, ja salīdzina ar tiem, kuriem ir vidējā profesionālā izglītība." Darba meklētāji nereti attopas strupceļā: ir izglītība, bet nav darba vietu; vai arī ir izglītība un pieredze jomā, kas Rēzeknē nav sevišķi pieprasīta.

Rēzeknes NVA filiāles klienete Valentīna: "Darbu meklēju jau pusotru gadu. Esmu ieguvusi izglītību biznesā, astroloģijā, psiholoģijā. Vienīgais, ko es varētu atrast Rēzeknē, ir darbs veikalā. Esmu piecus gadus dzīvojusi Lielbritānijā, kur ieguvu arī maģistra grādu. Ja nebūs darba, došos atkal uz citu valsti."

Brīvprātīgā sieviešu klubā "Smaids" - Olesja: "Darba devēji grib, lai cilvēkam būtu vismaz divu gadu darba stāžs. Kā lai es to pieredzi iegūstu, ja esmu tikko pabeigusi skolu, bet darbā ņemt neviens negrib? NVA esmu reģistrējusies jau trīs gadus un visu šo laiku meklēju arī darbu. Liela daļa manu draugu ar līdzīgu problēmu jau aizbraukušu uz ārzemēm."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!