Foto: PantherMedia/Scanpix
Pat diviem tieslietu ministriem nav bijis pa spēkam tikt galā ar kādu zvērinātu tiesu izpildītāju, kurš izsolījis mājokļus niecīgu parādu dēļ un pat pret tiesas gribu, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Tiesu izpildītāja Ulda Zepa rīcības dēļ cieta arī kāds Jūrmalas dzīvokļa bijušais īpašnieks. Viņa parāds bija tikai 76 santīmi, bet tiesu izpildītājs, nemaz nepārliecinoties, vai parādu nevar piedzīt, pārdodot kādu citu kustamu parādnieka mantu, uzreiz ķērās pie dzīvokļa izsolīšanas. Rīgas apgabaltiesas Civillietu tiesu kolēģija konstatēja, ka Zeps "nav rīkojies pēc labas ticības un ar likumu piešķirtās tiesības izmantojis ļaunprātīgi".

Līdzīgi viņš rīkojās Kauguru iedzīvotājas Skaidrītes Maculevičas lietā, kur, piedzenot 30 latu administratīvu sodu, rīkoja viņas dzīvokļa izsoli. Tiesa beigās netaisnīgo lēmumu atcēla. Bet šo dzīvokli Rīgā izpildītājs pārdeva pat pretēji tiesas aizliegumam to darīt. Lai gan viņa pārkāpumus izskatīja disciplinārkomisija, sods bija tikai piezīme.

Tiesu izpildītājs savu vainu neatzina un turpināja līdzšinējo praksi. Sūdzībām krājoties, Tiesu izpildītāju padome rosināja disciplinārlietu. Bet Saeimas Juridiskā komisija speciāli devās izbraukuma sēdē, lai ar padomi pārrunātu, ka tā turpināt nedrīkst.

Šonedēļ Tieslietu ministrijā vēlreiz bija nolemts ķerties pie tiesu izpildītāja Zepa darbības izvērtēšanas. Viņš pats gan nebija ieradies, lai aci pret aci uzklausītu, ko par viņu saka disciplinārlietu komisija, jo bija devies atvaļinājumā.

Uz to, ka šoreiz gan tiesu izpildītājs tiks atstādināts, bija cerējis jau iepriekšējais tieslietu ministrs Jānis Bordāns. "Gala beigās, protams, ministrs paraksta dokumentus par atstādināšanu, taču ir jāievēro noteikta procedūra," teic Bordāns.

Tomēr disciplinārlietu komisijā atstādināšana nenotika. Viņam izteikts rājiens un viņam būs vēlreiz jākārto kvalifikācijas eksāmens.

Raidījums vēsta, ka komisijā ir pieci pārstāvji – divi no tiesu izpildītāju vidus, divi no Tieslietu ministrijas un viens no Augstākās tiesas. Augstākās tiesas pārstāvis nebija ieradies un pēc neoficiālām ziņām, vainīgo ir pažēlojuši abi viņa kolēģi Jānis Tunnis un Katrīna Baltalksne un arī Aleksejs Remesovs no Tieslietu ministrijas. Par atstādināšanu ir bijusi tikai Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Irēna Kucina.

Rezultāts nepatīkami pārsteidzis arī nupat ievēlēto tieslietu ministri. "Šodien es sagaidīju, ka šim disciplinārsodam būtu jābūt daudz bargākam, es sagaidīju, ka tam būtu jābūt atstādināšanai no amata," atzīst tieslietu ministre Baiba Broka (NA).

Tomēr drīzumā gaidāma vēl viena disciplinārlieta - šoreiz par Zepa darbībām saistībā ar Ķemeru sanatoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!