Foto: DELFI

Ģimenes dzīvei ir jāgatavo skolā – vajadzīga veselības mācība un ģimenes zinību pamati, otrdien Latvijas Radio atzina demogrāfe Pārsla Eglīte.

Viņas vērtējumā, šobrīd idejas līmenī ir paredzēti pirmslaulību kursi, taču tie domāti tiem pāriem, kuri paredzējuši reģistrēt laulību, bet tā ir maza kategorija. Cilvēkiem būtu jāmāca, kā veidot attiecības ģimenē, jo laulības šķiršanas iemesli ir bērnu audzināšana, mājas darbu dalīšana, budžeta veidošana, bet starp tās šķiršanas iemesliem ir arī savstarpējās komunikācijas veids.

Viņa atzina, ka ir par maz ieviest tikai dažādus pabalstus uz zināmu laiku, tāpēc tad, kad tos palielināja, efekts nebija pietiekami liels, uzsverot, ka materiālais stimuls ir būtisks, lai radītu bērnus, taču iespēja palikt mājās un nauda nav vienīgais un nebūt ne izšķirošais faktors, kad ģimenes domā par pieaugumu.

Viņa stāstīja, ka pētījumā par tautas ataudzes faktoriem atzīts, ka ir jānodrošina vecākiem nodarbinātības iespējas un iespēja mazuli atstāt bērnudārzā. Svarīga ir arī interešu izglītības pieejamība, lai vecākiem nebūtu jāuztraucas par to, ko bērns dara brīvajā laikā un lai paši bērni nebūtu pakļauti bezdarbības riskam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!