Foto: LETA

Ventspils mērs Aivars Lembergs saņēmis no "Antonio Gramsci Shipping Corporation" un 29 citām AS "Latvijas Kuģniecība" (LK) meitas sabiedrībām 615 000 britu sterliņu mārciņu (apmēram 740 000 eiro) kompensāciju par tiesāšanos, kā to paredz Anglijas Apelācijas tiesas lēmums, portālu "Delfi" informēja viņa advokāte Vineta Čukste.

Pēdējie 345 000 sterliņu mārciņu (apmēram 415 000 eiro) samaksāti kā tiesas piespriestā kompensācija par tiesāšanās izdevumiem.

Advokāte atgādina, ka 2013.gada 19.jūnijā Anglijas Apelācijas tiesa atkārtoti atzina - Anglijas tiesai nav jurisdikcijas pār Lembergu prasībā, kuru 2011.gada pavasarī cēla LK meitas sabiedrības par it kā prettiesisko frakta līgumu slēgšanu. Anglijas Apelācijas tiesa nolēma atcelt Lemberga aktīvu iesaldēšanas rīkojumu, kas tika pieņemts 2011.gada pavasarī, un uzlika prasītājiem pienākumu atlīdzināt Lembergam tiesāšanās izdevumus.

"Vienlaikus ir vispārzināms fakts, ka Lembergs nekad nav bijis LK prezidents, viceprezidents, valdes vai padomes loceklis vai kāds cits darbinieks. Līdz ar to viņš nekādi nevarēja nodarboties ar kuģu fraktēšanu vai jebkā citādi vadīt Latvijas Kuģniecības saimniecisko darbību," norāda advokāte.

Britu tiesu instancēs tika ierosināta lieta, kurā "Antonio Gramsci Shipping" un citas LK meitas kompānijas vērsās pret Lembergu un citiem "par netaisnīgi iedzīvotā un zaudējumu piedziņu". Prasījuma summa pret Lembergu tika lēsta 135 miljonu ASV dolāru (apmēram 98,7 miljoni eiro) apjomā.

2011.gadā Anglijas tiesa nolēma, ka Lembergam līdz turpmākam tiesas rīkojumam ir aizliegts jebkādā veidā atbrīvoties, rīkoties vai samazināt savu aktīvu vērtību līdz 135 miljonu ASV dolāru (apmēram 98,7 miljoni eiro ). Ārzonu firmas prasību pret Lembergu Anglijā sāktās tiesvedības ietvaros arī cēla 2011.gadā.

Iesaldēšanas arests attiecās uz visiem Lemberga aktīviem neatkarīgi no tā, vai aktīvi ir vai nav uz viņa paša vārda, un neatkarīgi no tā, vai aktīvi ir atsevišķs īpašums vai kopīpašums.

Anglijas tiesā gan turpina izskatīt otru lietu, kurā iesaistīts arī Lembergs - prasību, kuru iesniedza piecas ārzonas firmu, ("Recoletos Limited", "Romanica Overseas Limited", "Skeena Overseas Limited", "Luzero Limited", "Chandler Limited"), caur kurām savulaik notikusi LK kuģu frakts līgumu slēgšana un ar kuru starpniecību, pēc pašreizējo Kuģniecības īpašnieku domām, iespējams, Lemberga interesēs un vadībā īstenota naudas "nozagšana."

2011.gadā "Delfi" rīcībā nonāca Anglijas tiesas prasības nodrošinājuma lēmums, kurš uzskaita virkni aktīvu, kurus tiesa interpretējusi kā Lemberga īpašumus.

Anglijas tiesa uzskata, ka par Lemberga aktīviem atzīstami arī visi tie īpašumi, kas arestēti par labu Latvijas Ģenerālprokuratūrai, piemēram, māja Rīgā O.Vācieša ielā, patiesā labuma guvēja statusa daļas dažādās Latvijas un ārvalstu kompānijās, piemēram, "Venceb", "Ventbunkers", "Inter-Rīga", "Puses", "Ventplac", "Euridice", "Hinch", "Kaywood", "Yelverton" un citās, vērtslietas, konti vairākās Latvijas un ārvalstu bankās.

Prasību, kuras Londonas tiesā iesniegtas arī pret Lembergu, kopējā summa tiek lēsta ap 135 miljoniem ASV dolāru.

Šādas summas, prasītāju ieskatā, ir nepamatoti izņemtas no LK apzināti prettiesisku shēmu īstenošanas dēļ, galvenokārt izmantojot zem tirgus likmēm noslēgtus kuģu fraktēšanas līgumus starp LK koncernā ietilpstošajām kompānijām (prasītāji) un starpnieku kompānijām (korporatīvie atbildētāji), kuras tālāk kuģus jau par tirgus likmēm nodevušas fraktā trešajām personām, kas nav zinājušas un nav bijušas iesaistītas prettiesiskajās shēmās, iepriekš paskaidroja LK pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!