Jau trešo gadu dzīvoju Bolderājā, un, man par nožēlu, esmu pamanījis, ka šis ir pats netīrākais (piedrazotākais) rajons visā Rīgā. Pamatojoties uz sava rajona piemēru, vēlos aprakstīt vairantus, kā šo problēmu risināt. Domāju, ka šo risinājumu pēc tam varētu izmantot jebkurā no Rīgas guļamrajoniem!

Lietas būtība ir tā, ka daži "neveselīgi elementi" izmētā atkritumus kur vien pagadās, veinkārši uz ietves, vai arī aiz savas mājas žoga. Vienkārši cūkojas. Patiesībā jau šādu cilvēku nav nemaz tik daudz, bet viņu sliktajam piemēram, diemžēlseko arī citi. Redzot, ka apkārt ir viena vienīga mēslaine, viņi ar vistīrāko sirdapziņu atstāj arī savus atkritumus, domādami: "Tāpat jau apkārt ir nekārtība".

Lūdzu, pievērsiet uzmanību fotogrāfijām, kuras atspoguļo, kā izskatās Bolderājas ieliņas. Tas pats notiek gar rūpnīcas sienām un pie dzelzceļa sliedēm. Dažviet skats ir patiešām nomācošs.

Labā ziņa ir tā, ka no šīs nekārtības itin viegli var atbrīvoties un tam pat nav nepieciešamas "sētnieku brigādes".

Pēc likuma, teritorija, kas pieguļ privātīpašumam, ir jāsakārto zemes īpašniekam. Bet, kā jūs paši saprotat, daži zemes un māju īpašnieki šo likumu vienkārši ignorē. Nu, bet, kāpēc lai neignorētu, ja neviens viņus par to nesoda?

Turklāt, likums arī paredz naudas sodus par teritorijas nesakopšanu. Pie tam laiku pa laikam Bolderājā taču patrulē pašvaldības policija.

Pats pirmais, kas jāpaveic, lai problēmu risinātu, - jāatgādina (vai jādod pavēle) policijai pimērot naudas sodu ne tikai tiem, kuri piedrazo, bet arī tiem, kuri nesakopj savus īpašumus - namīpašniekiem, uzņēmumu īpašniekiem, dzelzceļniekiem.

Nedomāju, ka sods būtu jāpiemēro pilnīgi visiem. Tikai tiem, kuri patiešām rada īstu nekārtību. Pārējiem pirmajai reizei pietiktu ar brīdinājumu par to, ka netiek pildīts likums par savas teritorijas sakopšanu.

Otrkārt. Vēlams, lai Rīgas dome, iespēju robežās, labiekārto teritoriju un uzstādītu atkritumu tvertnes - tad cilvēki pieradīs pie tīrības un kārtības. Piemēram, pērn no atkritumiem un krūmiem tika attīrīts "Bolderājas parks", taču tur joprojām nav atkritumu urnu, gājēju celiņi ir aizlaisti un vietējie tikai turpina piedrazot.

Treškārt, protams, būtu jāaicina pašus iedzīvotājus būt atbildīgiem pret vietu, kurā paši dzīvo. Jāaicina viņus nepiedrazot, sakopt aiz sevis, padarīt savu teritoriju pievilcīgāku.

Labā ziņa ir tā, ka nesen nojauca vienu "jaunceltni". Tiesa, palika vesels kalns ar betonu. Man ir cerība, ka šajā vietā jau tuvākajā nākotnē savu veikalu atvērs kāda "Maxima" vai "Top", kas ne tikai padarīs iedzīvotājiem ērtāku iepirkšanos, bet arī veicinās teritorijas sakopšanu.

Tāpat no Rīgas Domes gaidām solītos asfaltētos ceļus kvartālā jau šogad.

Es ticu, ka kopīgiem spēkiem piecu līdz desmit gadu laikā Bolderāju un visu Rīgu varēsim padarīt par īstu, koptu un eiropeisku galvaspilsētu!

Rīgas Domes sabiedrisko attiecību nodaļa, Uģis Vidauskis: "Pašvaldība informē, ka uz minēto apkaimi, tajā skaitā uz fotogrāfijās redzamajām vietām, jau šodien devušies Pilsētas Administratīvās inspekcijas pārstāvji, lai brīdinātu un nepieciešamības gadījumā administratīvi sodītu nevīžīgos īpašniekus. Nav taisnība, ka nekopto teritoriju īpašnieki netiktu sodīti.

Piemēram, pagājušajā gadā Rīgas domes Administratīvā komisija izskatījusi simtiem lietu par pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumu neievērošanu, tostarp 609 - par nekustamā īpašuma teritorijas sakopšanu, zālienu nopļaušanu, apstādījumu uzturēšanu, nepieļaujot būvgružu un atkritumu uzkrāšanos, kā arī noslēdzot ar atkritumu apsaimniekotāju līgumu par sadzīves atkritumu savākšanu un izvešanu.

Pašvaldība nav tiesību privātam īpašumam piegulošā teritorijā izlikt atkritumu urnas, to var darīt īpašnieki un apsaimniekotāji, lai veicinātu tīrību savam īpašumam pieguļošajā teritorijā. Pašvaldība atkritumu kastes izvieto publiskās vietās uz pašvaldībai piederošas zemes. Pārdaugavas izpilddirekcija pārbaudīs situāciju Bolderājas parkā un nepieciešamības gadījumā izvietos papildus atkritumu urnas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!