Foto: Publicitātes foto
Pirmdienas rīts Smiltenes ģimnāzijai - darbiniekiem un audzēkņiem - sākās ar skumju noti. Skolas, kura 26. aprīlī svinēs 105 gadu jubileju, skaistā, kuplā bērzu birzs ir nozāģēta. "Skolas pirmsākumos stādīto bērzu mūžs ir nodzīvots," teic Smiltenes ģimnāzijas metodiķe Inga Savicka.

Decembrī veicot skolas bērzu birzs audze apsekošanu, arborists, Apstādījumu saglabāšanas komisijas speciālists Ēriks Indriksons konstatēja, ka no 99 audzē esošajiem bērziem 39 ir bīstami. Tiem konstatētas brūces ar trupes pazīmēm, novērojamas kalstošas galotnes, daži bērzi izstīdzējuši un līdz ar to pastāv risks, ka tos var nolauzt vētrās vai stipra slapja sniega gadījumos, stāsta Savicka.

Izzāģējot šos bīstamos kokus, tiks ietekmēts paliekošās audzes blīvums, tāpēc speciālists deva padomu nozāģēt visus bērzus.

Bet, ņemot vērā, ka šī ir sabiedriski nozīmīga audze, Indriksons ieteica pēc koku nozāģēšanas veikt celmu frēzēšanu un nekavējoties nocirsto audzi aizstāt ar vismaz 2 metrus augstiem, labas kvalitātes dižstādiem. Šādā veidā tiktu saglabāts bērzu apstādījums ap skolas stadionu un Smiltenes iegūtu drošu un skaistu bērzu apstādījumu, kurš varētu kalpot vismaz vairākus gadu desmitus bez jebkādiem apdraudējumiem.

Smiltenes novada domes Apstādījumu saglabāšanas komisijas speciālista viedokli ņēma vērā un nolēma kokus nozāģēt, teritoriju sakopt un nolīdzināt, kā arī uzvest melnzemi.

Nozāģēto vietā tiks iestādīti jauni bērzi. "Mēs visi ceram, ka tie mūs priecēs jau gaidāmajās Smiltenes ģimnāzijas 105. jubilejas svinībās 26. aprīlī," protālam teica metodiķe Savicka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!