Pagājušajā nedēļā Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija apturēja darbus Ālandes upē Grobiņā. Upe tika tīrīta bez saskaņošnas. Turklāt upes attīrīšana tāpat nav saskaņota Valsts vides dienesta Liepājas reģionālajā Vides pārvaldē, vēsta "Kursas Laiks".

Vides dienesta Resursu kontroles sektora vadītāja Gundega Feldmane laikrakstam sacījusi, ka pašvaldība saskaņojusi Dzirnavu dīķa tīrīšanu, siltumtrases izbūvi, par kuriem izsniegti tehniskie noteikumi, kā paredz Ministru Kabineta noteikumi. Tiesa, tai pat laikā darbi Ālandes upē nav saskaņoti.

Otrdien Valsts vides dienesta Liepājas reģionālās Vides pārvaldes darbinieki Grobiņā veica reidu, apskatīja teritoriju un uzklausīja pašvaldības darbinieku paskaidrojumus. Šobrīd Vides dienests apkopo saņemtos dokumentus, vāc liecības. Pārvale līdz šim atļauju par upes tīrīšanu neizsniedza, jo nesaņēma pieteikumu.

Vides dienesta pārstāve Feldmane norāda, ka dienests aprēkinās kaitējumu, kas nodarīts zivju resursiem, kā arī, iespējams, ierosinās administratīvo lietvedību par darbību bez atļaujas, teikts laikrakstā.

Garākie posmi, kuros veikti darbi, ir 40 līdz 80 metru gari. Kā norāda laikraksts, pašvaldība Vides pārvaldes darbiniekiem skaidrojusi, ka šie darbi bijuši iecerēti jau agrāk, bet izveidojušies labvēlīgi laika apstākļi un tie uzsākti ātrāk.

"Atbildību par darbu iniciēšanu šobrīd uzņēmies SIA "Grobiņas HES" vadītājs Oskars Kazbuķis, bet mēs vēl vainīgos neapņemamies nosaukt un liekam visas liecības kopā," laikrakstam teikusi Feldmane.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!