Foto: LETA
Trešdien 5.martā, plkst,10 sāksies un līdz 20.martam turpināsies deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana šā gada 24.maija Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, portālu "Delfi" informēja Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK).

Iesniegt kandidātu sarakstus EP vēlēšanām Latvijā drīkst likumā noteiktā kārtībā reģistrētas partijas un partiju apvienības. Katrā sarakstā var pieteikt līdz sešpadsmit deputātu kandidātiem, kas ir divreiz vairāk nekā EP no Latvijas ievēlamais deputātu skaits.

Lai pieteiktu kandidātu sarakstu vēlēšanām, partijai vai partiju apvienībai CVK depozīta kontā jāiemaksā drošības nauda 1400 eiro apmērā.

Sarakstam jāpievieno priekšvēlēšanu programma, kuras apjoms nepārsniedz 4000 iespiedzīmes un kuru parakstījuši visi sarakstā iekļautie kandidāti. Tāpat par katru kandidātu jāsniedz arī EP vēlēšanu likumā noteiktās ziņas, piemēram, jānorāda kandidāta dzimums, vecums, izglītība, pilsonība u.c.

Tiesības kandidēt EP vēlēšanās ir gan Latvijas, gan citu ES dalībvalstu pilsoņiem. Citu ES dalībvalstu pilsoņi drīkst kandidēt Latvijā, ja ir reģistrēti Latvijas Iedzīvotāju reģistrā un ja viņiem nav liegtas tiesības kandidēt EP vēlēšanās dalībvalstī, kuras pilsoņi viņi ir.

Visiem deputātu kandidātiem vēlēšanu dienā jābūt sasniegušiem vismaz 21 gada vecumu un jābūt iekļautiem Latvijas Vēlētāju reģistrā.

EP vēlēšanās nedrīkst kandidēt personas, kurām tiesa likumā noteiktajā kārtībā nodibinājusi aizgādnību, kuras izcieš sodu brīvības atņemšanas vietās, ir sodītas ar aizliegumu kandidēt vēlēšanās, kā arī personas, kurām sodāmība nav dzēsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!