Foto: LETA
Teju puse Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Latvijā visās jomās pastāv dzimumu līdztiesība, tomēr daudzi šajā ziņā saskata problēmas, portālam "Delfi" skaidro tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

Viņš norāda, ka Latvijas iedzīvotāju viedokļi par to, vai Latvijā pastāv dzimumu vienlīdzība dalās teju uz pusēm – 47% uzskata, ka Latvijā pastāv abu dzimumu līdztiesība, bet 41% - ka tā nav. "It kā Latvijas iedzīvotāji biežāk piekrīt tēzei, ka Latvijā nav nekādu problēmu dzimumu līdztiesības jomā, tomēr es teiktu, ka tie 41%, kas tam nepiekrīt, tomēr ir salīdzinoši liela [sabiedrības daļa]."

Pērn sabiedrībā bija mazāk to, kas uzskatīja, ka dzimumu līdztiesības jomā viss ir kārtībā, bet vairāk to, kas šajā jomā saskatīja problēmas – attiecīgi 42% un 45,5%. Savukārt gadu iepriekš pētījuma rezultāti bija līdzīgi tiem, kādi tie ir šogad. Tādējādi var teikt, ka sabiedrības viedoklis par dzimumu līdztiesību ir stabils.

Tomēr paraugoties uz sieviešu un vīriešu atbildēm atšķirības ir daudz manāmākas: 42% sieviešu uzskata, ka dzimumu līdztiesība Latvijā pastāv, bet 47% - domā pretēji. Savukārt vairāk nekā puse – 53% - vīriešu piekrīt tam, ka visās jomās pastāv dzimumu līdztiesība. Tam nepiekrīt 35% vīriešu.

Tas, vai sabiedrības attieksme pret dzimumu līdztiesību ir radusies katra respondenta personīgās pieredzes rezultātā vai mediju nu citu faktoru ietekmē, nav zināms, tomēr Kaktiņš atzīmē, ka medijiem tās veidošanā noteikti ir nozīme. "Mediji konstruē realitāti un mediju informācija ir tā, kura cilvēkiem ļauj interpretēt pašiem savu pieredzi. Piemēram, ja es meklēju jaunu darbu, bet mani nepieņem, tad jautājums, kā es interpretēju iemeslus, kādēļ es to darbu nedabūju. Es varu domāt, ka mana kvalifikācija nebija pietiekama, bet es varu arī domāt, ka tas laikam ir tādēļ, ka es esmu vīrietis, bet viņi gribēja pieņemt darbā sievieti."

Savulaik veiktas aptaujas liecina, ka absolūti lielākajai Latvijas iedzīvotāju daļai nav nekādu problēmu ar Starptautisko sieviešu dienu, uzsver sociologs. "Cilvēki grib svētkus un, pat ja kādā brīdī padomju laikā šiem svētkiem tika piešķirts politiski ideoloģisks aspekts, tad lielākajai daļai iedzīvotāju šis vecais ideoloģiskais aspekts nav sabojājis prieku par šiem svētkiem," skaidro Kaktiņš, piebilstot, ka citi pētījumi liecina, ka Latvijas iedzīvotāji vēlas svētkus, tādēļ – kāpēc gan nesvinēt svētkus par godu sievietēm?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!