Foto: F64

"Sestdien, 15.martā, pirmo reizi mūžā tiku evakuēts. Atrados "Origo", kad tur atskanēja signalizācija. Par laimi draudi dzīvībai neapstiprinājās, signalizāciju iedarbināja pie veikala atrastās "aizdomīgā soma" dēļ, taču man ir ārkārtīgi neizprotams, veids, kādā notika evakuācija," raksta rich Casey.

"Notikuma brīdī atrados "Origo" A ēkā - daļā, kas atrodas iepretim mikroautobusu stāvvietām. Trauksmes signālam atskanot, cilvēki mierīgi un organizēti PAŠI devās uz izejām. Sevišķa panika nebija manāma, vien neliels satraukums dažu cilvēku sejās.

Skaļruņos "Origo" pārstāvji apmeklētājus aicināja neizmantot liftus un eskalatorus, kas man šķiet tikai loģiski, un norādīja, ka jāizmanto trepes. Liela daļa to arī mēģināja darīt, taču nesekmīgi, - jo durvis bija slēgtas, paredzētas tikai personālam. Tāpēc, pretēji norādījumam, nācās vien izmantot eskalatoru.

Daudzi jau noteikti ir pamanījuši, ka apkures sezonā, tirdzniecības centros strādā tikai viena puse no automātisko durvju pusēm. Un tieši šeit arī mūs gaidīja "pārsteigums". Pie durvīm stāvēja un notiekošajā nolūkojās viens apsargs, kurš laikam jau te "kontrolēja visu", kā rakstīts instrukcijās. Tā kā vaļā bija tikai viena automātisko durvju puse, cilvēki nemaz nevarēja laukā doties pa tiešo - vispirms vajadzēja veikt papildu pagriezienu.

Ļoti labprāt dzirdētu gan VUGD, gan "Origo" viedokli. Tirdzniecības centru aicinu nenoliegt manis minētos faktus, jo tos varētu pierādīt (vai noliegt) ar video novērošanas kameru palīdzību," raksta rich Casey.

Tirdzniecības centra "Origo" pārstāve Aija Liepiņa ("Nords Porter Novelli") notikušo komentē šādi: "Pagājušajā sestdienā, 15.martā, kad no Valsts policijas plkst. 12.02 tika saņemti norādījumi veikt visa t/c "Origo" evakuāciju, tā tika uzsākta. Apmeklētāji un darbiniekiem par to tika informēti, ieslēdzot ēkā esošo apziņošanas sistēmu. Pirmie tika evakuēti cilvēki, kuri atradās bīstamās vietas tiešā tuvumā. Ārkārtas situācijas atsaukumu no Valsts policijas t/c "Origo" apsardze saņēma plkst.12.08, kad arī tika pārtraukta cilvēku evakuācija no t/c "Origo".

Visi ēkā esošie cilvēki tika evakuēti pa tuvāko evakuācijas ceļu, ko norāda īpašas evakuācijas norādes – uz zaļa fona skrienošs balts cilvēks un bultiņa, kura norāda evakuācijas virzienu. Evakuācijas durvis ir aprīkotas ar evakuācijas slēdzi, kas ļauj pilnībā atvērt durvis un evakuēties no tirdzniecības centra.

Savukārt pirmā stāva telpās atradās apsardzes darbinieks, kurš kontrolēja cilvēku plūsmu, lai apmeklētāji varētu mierīgi pamest telpas un, pirms evakuācijas trauksmes atsaukšanas, tirdzniecības centrā neatgrieztos. Durvju atvēršanas platums evakuācijas gadījumā bija pietekošs, lai cilvēkiem nodrošināt drošu izkļūšanu no objekta."

Atsaucoties uz rich Casey vēstīto, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) norādīja, ka ir uzsācis pārbaudi par viņa minētajiem faktiem. "Situācija, ka cilvēkiem nav iespējams evakuēties, izmantojot visas pieejamās izejas un ievērojot veikala administrācijas norādījumus, nav pareiza," norādīja VUGD.

Sūtiet arī savas reportāžas un saņemiet balvu - dāvanu karti 30 eiro vērtībā "Lage" restorānu - "Gan bei", "Thali" - apmeklējumam.

Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet nereģistrētajiem autoriem reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Smalkāk par noteikumiem, kā arī par to, kā darbojas jaunā reportāžu atalgošanas sistēma, lasiet: 'Delfi Aculieciniekam' jauni noteikumi; sūti reportāžu un saņem balvas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!