Foto: Shutterstock
Tikai ar parunāšanu vien un ieteikumu atmest augu maisījumu, jeb "spaisu" pīpēšanu nevienu no tā atturēt nevarēs, īpaši, ja cilvēks šīs vielas lieto jau ilgstoši un jau ir kļuvis atkarīgs – tieksme pēc apreibināšanās var būt pārāk liela, tāpēc vienīgais ieteikums ir - doties pie speciālista, uzskata mediķi. Savukārt Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciālisti pauž pārliecību – ja vecāki laikus pamanīs izmaiņas viņu nepilngadīgā bērna uzvedībā, tad īstajā brīdī notikusi saruna var jaunieti atturēt no šo vielu pamēģināšanas.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā norāda, ka apreibināšanās ar augu maisījumiem ir aktuāla visās vecuma grupās un tā nav vienīgi jauniešu problēma - parasti mediķu palīdzība dienā nepieciešama vidēji pieciem līdz desmit un vairāk no augu maisījumiem apreibušiem cilvēkiem. Turklāt nepaiet ne diena, kad viņu uzmanības lokā nenonāktu kāds apreibinājies jaunietis.

Speciālisti, kas strādā tieši ar jauniešiem, praksē pārliecinājušies, ka viņi bieži mēdz ignorēt pat labus ieteikumus, ko sniedz vecāki, medijos vēstīto par "spaisu" radīto postu uzskata vienīgi par "vecāku biedēšanu", savukārt tad, ja augu maisījumu lietošanu kritizēs vienaudzis, vai kāds no skolotājiem, kas tīnim būs autoritāte, šis ieteikums, visticamāk, tiks ņemts vērā un viņš pie "spaisa" pīpēšanas neķersies.

Tomēr mediķi norāda - "spaisa" pīpēšanas, tāpat kā citu narkotisko un atkarību izraisošo vielu lietošanas "sakne" slēpjas ģimenē. Ja situācija un attiecības ģimenē ir labas, tad diezin vai jaunietis gribēs pamēģināt uzpīpēt augu maisījumus, kā arī viņam būs salīdzinoši vieglāk atteikties to darīt, taču tad, ja ģimenē situācija ir smaga un cilvēkam nav pieejams līdzcilvēku atbalsts,  tad arī risks ir lielāks un jaunietim var pietrūkt motivācijas no šī ieraduma atteikties.

Kā pazīt lietotāju?

"Spaisa" psihoaktīvā iedarbība sākas 3 līdz 5 minūšu laikā, bet ilgst 1 līdz 8 stundas. Atkarības veidošanās potenciāls ir ļoti augsts, tāpat kā pārdozēšanas risks, jo katra augu maisījuma paciņa var saturēt dažādu, proti, atšķirīgu indīgās vielas daudzumu, norāda SPKC.

Turklāt viens "spaisa" paciņas sastāvs var radikāli atšķirties no otras paciņas sastāva, lai arī tās tiek pārdotas kā absolūti vienādas. Tas nozīmē, ka vienā gadījumā, sastāvā būs, piemēram, sintētiskais kanabinoīds X ar mazāk toksisku iedarbību, bet otrā gadījumā - sintētiskais kanabinoīds Y ar ārkārtīgi lielu toksicitāti.

Faktiski šādā veidā lietotājs spēlē "krievu ruleti", kurā viņam varbūt vienu vai divas reizes var paveikties, norāda SPKC.

Pie tūlītējiem "spaisa" lietošanas efektiem pieder paātrināta sirdsdarbība, kavēta reakcija, paaugstināts asinsspiediens, sāpes krūtīs, slikta dūša un vemšana, krampji, drebuļi, svīšana, apgrūtināta elpošana, halucinācijas, eiforija, murgi, trauksme, agresivitāte, apjukums.

SPKC norāda, ka daļa no minētajiem efektiem ir ārkārtīgi nopietni, kā arī veselību un dzīvību apdraudoši, tādēļ, ja rodas elpošanas grūtības, halucinācijas, augsts asinsspiediens, sāpes krūtīs, paātrināta sirdsdarbība, acu zīlīšu nekontrolētas kustības, stipra vemšana, redzes vai runas zaudēšana, psihoze un citi smagi stāvokļi, nekavējoties ir jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Pēc lietošanas cilvēks vēl vairākas nedēļas var izjust tādas problēmas kā bezmiegs, murgi, smaga svīšana, nelabums, pazemināta apetīte, galvassāpes. Tāpat iespējama paranoja, panikas lēkmes, atmiņas un koncentrēšanās problēmas, depresija, pašnāvnieciskas domas, dusmu un agresijas lēkmes.

Pie atmešanas jāstrādā individuāli

Motivācija "par" pīpēšanu katram lietotājam ir atšķirīga un pie tā, lai viņš "atmestu" šo paradumu, jāstrādā individuāli, portālam "Delfi" pārliecību pauž Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja dr.Astrīda Stirna.

Stirna norāda, ka arī tad, kad cilvēks nonāk narkoloģijas centrā, motivēt viņu atteikties no kaitīgā ieraduma nav tik vienkārši - ar viņu strādā psihologi, kā arī citi speciālisti, jo bieži vien pīpēšanas pamatā ir citas problēmas, kuru ārstēšanai nepieciešami medikamenti.

Tā kā cilvēki augu maisījumus, kā arī citas narkotikas sāk lietot visdažādāko iemeslu dēļ, tad katram arī mēdz būt arī savs pamatojums tam, kāpēc viņš nevar no "spaisa" pīpēšanas atteikties. Piemēram, tiek teikts, ka pīpēšana noņem nepatīkamās sajūtas, ko raisa alkohola lietošana, cilvēks negrib atšķirties no vienaudžiem, tikt uzskatīts par tā dēvēto "balto zvirbuli" - situācijas mēdz būt visdažādākās. Tāpat mēdz būt gadījumi, kad cilvēks nolemj uzpīpēt, lai noņemtu iepriekšējā smēķa radīto agresivitāti.

Tāpat Stirna atzīst, ka cilvēki no savām kļūdām nemācās - cilvēks, kurš pēc "spaisa" pīpēšanas pat nonācis reanimācijā, no stacionāra iznācis un atkal uzpīpējis. Tāpat cilvēki mēdz turpināt lietot narkotiskās vielas pat gadījumos, ja sākušās sirdsklauves, paaugstinājies asinsspiediens un sākusies stipra svīšana, bet mēdz būt arī gadījumi, kad cilvēks pasaka, ka viņš nekad mūžā vairs "spaisu" nepīpēs.

Pusaudžiem var līdzēt vecāki un autoritātes

Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) portālam "Delfi" norāda, ka tad, ja vecāki pamana - viņu atvase pēkšņi sākusi mazāk par sevi rūpēties, kavēt skolu, vai arī bērns kļuvis apātisks, nespēj koncentrēties, pēkšņi ir kļuvis nesavaldīgs un dusmīgs, un šādā brīdī laikus iejaucas, tad "sirsnīga, uzticības pilna saruna ar savu bērnu, iespējams, var paglābt viņu no narkotiku pamēģināšanas vai lietošanas uzsākšanas".

SPKC norāda, ka jaunieši narkotiku pamēģināšanas motivāciju saista ar savas personības iekšējo tukšumu, kas liek pievērsties narkotiku lietošanai. Tomēr vairums jauniešu atzīst, ka atkārtotas narkotiku lietošanas galvenais iemesls ir vēlme gūt "kaifu".

Krīžu un konsultāciju centra "Skalbes" psiholoģe Marija Ābeltiņa portālam "Delfi" atzīmē, ka līdzcilvēku atbalstam un rīcībai ir būtiska loma.

Viņa atzīst, ka jauniešu vidū būtiski ir novērst to, lai jaunietis pirmo reizi pamēģinātu uzpīpēt, kā arī tad, ja tas noticis, vērstos pēc kvalificētas palīdzības.

Ābeltiņas skatījumā, "puse no veiksmes stāsta" ir pareiza motivēšana. Šajā ziņā daudz var darīt vienaudži, kā arī pedagogi, kas ir autoritātes, un caur šādu "dvēselisku sarunu", kas bijusi īstajā brīdī, pusaudzi var sasniegt un novērst no "spaisu" lietošanas.

Arī viņa iesaka šādos gadījumos aprunāties ar speciālistu.

Ko darīt?

Mediķu ieteikums tad, ja vecāki pamana, ka bērns lieto "spaisu" vai jebkuru citu narkotisko vielu, nekavējoties vērsties pēc palīdzības, piemēram, Alkohola, narkotisko un psihotropo vielu reibuma ekspertīzes nodaļā Aptiekas ielā 7/9, kā arī pie speciālistiem, ārstiem - narkologiem, psihiatriem. SPKC mājas lapā arī ir publicēts buklets "Narkoloģiskās palīdzības iespējas Latvijā".

SPKC aicina nevilcināties, jo problēma pati nepazudīs un neatrisināsies.

Rīgas domes Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas nodaļas vadītāja Lita Brice portālam "Delfi" uzsver, ka pašvaldība piedāvā dažādas iespējas iegūt informāciju par to, kur šādos gadījumos vērsties pēc palīdzības, tāpat izstrādātas dažādas programmas, lekciju kursi, kuros iespējams uzzināt par atkarību profilaksi. Ar tām sīkāk iespējams iepazīties departamenta mājas lapā.

Ja tiešām šāda problēma radusies, tad vispirms varētu būt nepieciešama saruna ar atkarību profilakses speciālistu, ar kuru kopā tad būtu iespējams izvēlēties, ko labāk darīt katrā konkrētā gadījumā.

Tāpat mediķi akcentē - cīņai ar "spaisu" lietošanu šobrīd vērojams tāds kā kampaņveida raksturs un  faktiski notiek tāda kā cīņa ar sekām, jo tirgotāju iznīdēšana vien neatrisinās problēmu un nepalīdzēs konkrētam cilvēkam izdarīt izvēli par labu dzīvei bez apreibināšanās, līdz ar to būtu nepieciešams pievērsties ne tik daudz sekām, bet arī risināt jautājumus, kas saistīti ar cēloņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!