Foto: LETA
Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāles nupat apzeltītais centrālais kupols gan Rīgas iedzīvotājiem, gan viesiem vēstīs par Latviju kā posta neskartu un laimīgu zemi, cer Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs.

Metropolīts norāda, ka kupola apzeltīšana ir ne tikai pareizticīgo baznīcas, bet arī Rīgas un visas Latvijas mēroga notikums. Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāle ir vienīgā baznīca visā Baltijā, kuras kupoli pārklāti ar zeltu. "Visi garāmgājēji apstājas un ilgi skatās uz mirdzošo kupolu," stāsta metropolīts.

"Tā nav dižošanās. Tas bija nepieciešams, jo tā tam ir jābūt," skaidro SIA "Skonto būve" valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis, kurš ir akcijas "Svet" iniciators un mecenāts. Viņš norāda, ka darbi veikti ar lielu atbildību un sirsnību, tāpēc Rāvis apzeltītajam kupolam dod 100 gadu garantiju. "Katedrāles atjaunošana ir mana sirdslieta. Neviens man to nelūdza, un ne sabiedrības novērtējuma dēļ es to uzsāku. Tā bija mana personīgā atklāsme, mans dvēseles stāvoklis," norāda Rāvis.

Dievnama centrālais kupols pārklāts ar 980.proves zeltu, šim procesam izmantojot 57 740 zelta lapiņas. To uzklāšanai izmantota īpaša tehnoloģija, un darbus veica augsti kvalificēti speciālisti zeltīšanas vecmeistara uzraudzībā. Rāvis skaidro, ka atjaunošanas projektā daudz kas darīts pēc tūkstoš gadu seniem būvniecības likumiem, ievērojot tradīcijas, kā tika celti pareizticīgo baznīcu kupoli, piemēram, no kuras puses sākt un kurā pusē beigt zeltīšanas darbus.

Katedrāles centrālā kupola apzeltīšanas projekta kopējās izmaksas ir 550 000 eiro.

Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrāles atjaunošanas projekts "Svet" pēc Gunta Rāvja un "Skonto būves" iniciatīvas tika sākts 2002.gadā, restaurējot dievnama fasādi un atjaunojot sienu gleznojumus. 2011.gadā apzeltīts zvanu torņa kupols, bet pagājušajā gadā sākti sagatavošanas darbi, lai to pašu izdarītu ar centrālo kupolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!